1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Parimad kodumaised leivaküpsetajad Eesti Vabaõhumuuseumi Eesti leiva päeval
Parimad kodumaised leivaküpsetajad Eesti Vabaõhumuuseumi Eesti leiva päeval

Parimad kodumaised leivaküpsetajad Eesti Vabaõhumuuseumi Eesti leiva päeval

Foto: Eesti Vabaõhumuuseum
Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

14. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mis pakub põnevat ajaviidet kogu perele. Ürituse raames toimub Eesti suurim leivalaat, aga ka mahetoodete laat koos õpitubadega ning suur sügislaat.

Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on Eesti leiva päevast kujunenud omamoodi lõikuspidu, kus saab saagist osa nii toidu, käsitöö kui ka elamuste näol.

„Osa leivapäeva programmist räägib leiva loomisloost rehepeksust leivaküpsetamiseni, kuid nagu lõikuspeole omane, ei unusta me mängu, laulu ja muud meelelahutust. Oma saaki korjavad ka leivatootjad ja mahetootjad – valitakse parimad, kusjuures külastajatel on oma sõna sekka öelda,“ sõnas Siirman.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 14. septembril kell 10-16. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leivaga seotud vanades talutöödes, sh rehepeksus ja käsikivil jahvatamises. Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis, kell 12 ja 13 esineb Kolu kõrtsi ees rahvakunstiansambel Leigarid, kell 14.30 algab samas Rahvusraamatukogu naiskoori kontsert. Kiigeplatsil suure leivalaada kõrval toimub terve päeva jooksul Eesti Leivaliidu programm, mille raames toimuvad toidublogijate õpitoad, muusikalised etteasted, publiku lemmikleiva valimine ja toredad tegevused lastele. Härjapea talus saab maitsta värsket leiba ja kodust võid, Pulga talus aga vanu eesti toite. Kolga talus mängitakse vanu karjalaste mänge. Kell 15 autasustatakse Kolu kõrtsi ees konkursside „Parim mahetootja 2014“ ja „Parim mahetoode 2014“ võitjad, samuti kuulutatakse välja publiku lemmikmahetoode ja publiku lemmikleib. Külaväljakul suurel sügislaadal leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut.

Üritust toetavad Eesti Leivaliit, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Eesti Põllumajandusministeerium, A le Coq ja Veski Mati. Ürituse kava leiab vabaõhumuuseumi veebist.

Head Uudised GoodNews