1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Parimad raiesportlased selguvad Eesti metsanduse hällis
Parimad raiesportlased selguvad Eesti metsanduse hällis

Parimad raiesportlased selguvad Eesti metsanduse hällis

Tänavused raiespordi Eesti meistrivõistlused toimuvad reedel-laupäeval Tartumaal Järvseljal, millega tähistatakse sealse metskonna teise sajandisse jõudmist.

„Järvseljat pole ilmselt liig pidada Eesti metsanduse hälliks. Nüüd, mil sealne õppe- ja katsemetskond on jõudnud ühe tõeliselt väärika männi vanusesse ehk tähistab juba 100. juubelit, tundus iseenesest mõistetav korraldada Eesti meistrivõistlused just seal,“ selgitas Eesti Metsaseltsi ja raiespordisarja projektijuht Mart Kelk.

Tartu Ülikooli õppebaasina alustanud Järvselja metskond on tänaseks Eesti Põllumajandusülikooli 1997. aastal loodud sihtasutuse staatuses. Metskonna pindala ületab 10 000 hektari piiri, seal käivad praktikatel Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli tudengid.

Eesti meistrivõistlustel osaleb kahel päeval kogu Eesti paremik, eelregistreerimise põhjal kokku 30 meest-naist. Reedel toimub langetamine ja teatevõistlus, laupäeval platsialad.

„Kuna pandeemia ei ole lubanud sportlastel välismaale oskusi näitama minna, on nende võistlusnälg kindlasti kasvanud eriti suureks. Eesti meistrivõistluste hinnaliste medalite nimel võib seega oodata tihedat ja viimase ala viimaste sooritusteni kestvat konkurentsi,“ lausus Kelk.

Suuremateks soosikuteks üldvõidule võib pidada Peeter Mitti, Raino Kivi ja Taavi Ehrpaisi, kuid Kelk rõhutas veelkord, et eeldatavalt hargneb tihe ja ehk ka üllatusrohke võistlus.

Rõõmustavalt on täismedalikomplekt mängus ka naiste arvestuses, mille jagavad Kertu Evert, Reet Kullerkupp ja Karina Riive.

Tegevust ja meelelahutust mitmele maitsele

Selleks, et nii osalejad kui ka kaasaelajad saaks osa tõelisest (raie)festivalist, mahub Järvselja jahilossi ümbrusse kokkupandud programmi veel mõndagi kaasahaaravat.

Näiteks selgitatakse laupäeval Eesti meister võsasae käsitsemises. „Sisult on tegemist noorendikehoolduse võistlusega ehk siis tööga, mida Eesti metsades kõige enam vaja teha,“ tutvustas Kelk. Jõuproov koosneb kolmest osast: saeketta vahetus, simulatsioon ja langetamine.

Samal ajal toimuvad Järvseljal Eesti metsanduse kutsevõistlused, aga peetakse ka Järveselja suvemänge, mille kavas terve rida rohkem ja vähem sportlikke mõõduvõtte. Reede õhtul mängib metsarahvale Nedsaja Küla Bänd. Publik saab kõigele nimetatule kaasa elada tasuta.

Raievõistlusi korraldatakse koostöös Luua Metsanduskooliga ning neid aitab rahastada Keskkonnainvesteeringute Keskus. Jõuproovidel kasutatav puitmaterjal pärineb PEFC sertifikaadiga Luua metskonnast.

Head Uudised GoodNews