1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Pärimuspidu “Eesti pulm” toimub juba sellel pühapäeval Valgas
Pärimuspidu “Eesti pulm” toimub juba sellel pühapäeval Valgas

Pärimuspidu “Eesti pulm” toimub juba sellel pühapäeval Valgas

Eesti Pulma ettevalmistused kulmineeruvad 20. augustil Valgas Säde pargis, kus 19. sajandi Hargla kihelkonna kommete järgi abielluvad Kristjan ja Päivi-Pääsu.

Linnapea Kalev Härk kinnitas, et tegemist on tõepoolest päris pulmaga ning noorpaari abielu saab kinnitatud. „Pärimuspidu „Eesti pulm” on meie rahva pidu ja Valga linn koos noorpaari ja muuseumiga ootavad rohket osavõttu, toredaid ja aktiivseid külalisi juba sel pühapäeval toimuvale peole. Loodan, et esmakordselt korraldatud pärimuspulmast kasvab välja traditsiooniline sündmus ja meil on võimalik ka edaspidi kaasa elada rahvarohketele ja traditsioone ning ajalugu edasikandvatele sündmustele,” lisas linnapea Härk.

Pulmapidu algab kell 11 tervitussõnadega, peale mida saabub peiu suguvõsa neiu koju, milleks on kujundatud Säde park. Seal tuleb peigmehel tunda ära õige pruut ja lunastada veimevakk. Edasi toimub tegevus peiu kodus, kus leiab aset põlletamine ja tanutamine ning veimede jagamine. Pulmarituaale saadab ehe regilaul ja pillimäng. Kõik külalised on oodatud kaasa laulma, tantsima ja osalema traditsioonilistes mängudes. Pulmarituaalide vahepeal esinevad Otova Yo ja Untsakad.

Lisaks on avatud laadaala, kus müüakse käsitööd ja talusaadusi, ja lasteala, kus saab kaasa lüüa rahvalikes mängudes, meisterdada ja teha tutvust taluloomadega.

Pidu saab teoks Valga Muuseumi ja Valga Linnavalitsuse tihedas koostöös ning tänu abilistele. Kõik külalised on oodatud osalema pärimuspulmas, piletid on müügil kohapeal.

Rohkem infot ürituse kohta leiab SIIT!

Vaata kosjavideot!

Head Uudised GoodNews