1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Pärnu kunstinädala raames avatakse Vello Vinna näitus “Kaksipidine“
Pärnu kunstinädala raames avatakse Vello Vinna näitus “Kaksipidine“

Pärnu kunstinädala raames avatakse Vello Vinna näitus “Kaksipidine“

Sel laupäeval avatakse suvepealinna Pärnu kunstinädala raames tunnustatud graafiku Vello Vinna näitus „Kaksipidine“, mis tutvustab kunstniku uuemat loomingut.

Näituse kuraator Andra Orn sõnab, et väljapanekul esitletud looming on kunstnikule iseloomulikult ühiskonnakriitine ning tõstab esile aktuaalsed ja igavikulised teemad nutika ning humoorika pildi- ja sõnamängu kaudu. „Peenekoeliste ja detailiküllaste ofortide poolest rahvusvaheliselt tunnustatud Vello Vinna nime teab iga kunstiteadlikum inimene, seda eriti pärast tegusat 2020. aastat. Siis sai Vinna loomingut vaadata ülevaatenäitusel Kumus ning Tartu Kunstimajas leidis aset tema meistriteoste popilik uustõlgendus koostöös Kiwaga.“ Lisaks valmis tol aastal Tartus muljetavaldav Vinna teosest inspireeritud seinamaaling kortermaja otsaseinale, mis on tema loomingut tutvustanud ka laiemale publikule.

Vello Vinna näituse „Kaksipidine“ väljapanek koosneb ligi 60 teosest ja keskendub eelkõige kunstniku uuemale, 2000. aastatel valminud loomingule. Aastal 1994 tegi Vello Vinn loomingus olulise pöörde ja liikus detailirohketest ofortidest edasi kuivnõela tehnika juurde. Tööde valmimisel muutusid oluliseks erinevatest detailidest koostatud, trükkimisel sügavat reljeefi andev tehnika ja intensiivne värvilahendus.

Varasemate töödele omasest tohutust sümbolikeelest on alles jäänud puhastatud elemendid, küllusest ja täidetud ruumist õhuline ja selge sõnum. Näitusel on eksponeeritud mitmeid rahvusvahelisi auhindu võitnud graafikateosed, mis on kodumaisele publikule vähem teada, nende seas 2001. aastal Uzice 5. rahvusvahelisel graafikabiennaalil Kuldnõela auhinna pälvinud „Käsijalgne“ ja 2003. aastal Kuldnõela pälvinud „Kiviaeg“.

„Valdava osa uusloomingust on Vinn loonud seeriatena, mis toimivad tugevas dialoogis ja loovad kindlas järgnevuses visuaalse terviku. Vinna kujutised on sageli mitmetasandilised, kus üks kujutis võib omakorda osutuda suurema kujutise osaks ning sõna ja pilt on omavahel seotud ja kasvavad teineteisest välja,“ lisab Orn. „Kunstniku kujundikeel on aastatega muutunud dekoratiivsemaks ja värvilisemaks, kuid autorile omane keelemänguliste uperpallide ja sürrealistlike assotsiatsioonide mõttetihe maailm on jäänud samaks. Kunstniku omailma loomise allikaks on jätkuvalt keskkond, tehnika, tsivilisatsioon ja inimkonna globaalsed arengud.“

Vello Vinn (sünd 1939) lõpetas 1968. aastal klaasikunstnikuna Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi, kuid on tuntud graafiku ja illustraatorina. Tema lemmiktehnikateks kujunesid ofort ja kuivnõel. Oma esimese preemia sai ta juba 1971. aastal Ljubljana graafikabiennaalil, seni viimase suurema tunnustuse Kristjan Raua preemia näol aga 2015. aastal. 2020 aastal pälvis ta kulka kujutava ja rakenduskunsti elutööpreemia.

Näituse „Kaksipidine“ avamine toimub 24. juulil kell 18:30 Endla teatris In Graafika festivalipäeva raames.

Head Uudised GoodNews