1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Pärnu Muusikafestival toob Eestisse 400 muusikut ja 16 kontserti
Pärnu Muusikafestival toob Eestisse 400 muusikut ja 16 kontserti

Pärnu Muusikafestival toob Eestisse 400 muusikut ja 16 kontserti

10. juulil algab Pärnus XIV Pärnu muusikafestival, mis kõrgetasemelise rahvusvahelise kontserdiprogrammiga toob muusikamaailma tähelepanu Eestile. Festival toob suvepealinna arvukalt muusikasõpru ning kontsertprogrammis osaleb rekordarv – 400 muusikut kodu- ja välismaalt.

Neeme Järvi juhatab 10. juulil toimuvat avakontserti, musitseerides koos Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkestri andekate noorte muusikutega ja tšellosolisti Indrek Leivategijaga ning 12. juulil astub Kristjan Järvi koos Nordic Pulse Orchestraga lavale talle iseloomulikus ja visionäärlikus kavas,“ ütleb festivali kunstiline juht Paavo Järvi.

Paavo Järvi Estonian Festival Orchestra (Foto Kaupo Kikkas)
Foto: Kaupo Kikkas

Paavo Järvi juhatab kontserte neljal õhtul, astudes publiku ette koos Eesti Festivaliorkestri ja tippsolistidega. „Ootan huviga Eesti Festivaliorkestri ette kord juba Pärnus esinenud sensatsioonilist akordionisolisti Ksenija Sidorovat, kellega koos toome 13. juulil maailmaesiettekandele Tõnu Kõrvitsa akordionikontserdi; ning noort eesti viiuldajat Hans Christian Aavikut, 2022. aasta Carl Nielseni konkursi võitjat, kes teeb 14. juulil oma soolodebüüdi Festivaliorkestri ees, esitades Bruchi viiulikontserdi nr 1,“ ütleb Paavo Järvi.

Hans Christian Aavik veab ka 15. juulil toimuvat kontserti, mis on seotud Eesti Pillifondiga, mis toetab andekaid noori muusikuid väärtuslikke pille laenutades, ning tema vend Henri Christofer Aavik juhatab 15. juulil hilisõhtust kontserti, kus astub üles flöödisolist Maarika Järvi koos Pärnu Linnaorkestriga.

Festivali muudeks tipphetkedeks on kunstilise juhi sõnul kammermuusika kontserdid, Järvi Akadeemia õppejõudude kontsert 15. juulil ja Eesti Festivaliorkestri galakontsert 16. juulil.

 „Ja nagu sellest veel ei piisaks, võtab Pärnu muusikafestivali iga-aastane Järvi Akadeemia vastu 16 lootustandvat noort dirigenti ja üle 100 noore keelpilli, puhkpilli ja löökpilli meistriklassides osaleja üle maailma,“ märgib kunstiline juht.

Pärnu muusikafestival võtab iga-aastane Järvi Akadeemia vastu 16 lootustandvat noort dirigenti ja üle 100 noore keelpilli, puhkpilli ja löökpilli meistriklassides osaleja üle maailma.

Paavo Järvi: „Lõppkontsertidel osalevad kaks vapustavat solisti, keda olen juba ammu unistanud Pärnusse kutsuda. Ameerika tšellist Alisa Weilerstein astub 18. juulil lavale Elgari elegantse tšellokontserdiga ning Vene-Ameerika pianist Kirill Gerstein lisab 19. juulil kirglikkust festivali lõppkontserdile Rahmaninovi „Rapsoodia Paganini teemale“ ettekandega.“

Pärnu muusikafestival algab juba täna, 9. juulil eelkontsertidega Tallinnas ning toimub 10.-19. juulil Pärnus. Ühtekokku toimub kümne päeva jooksul Pärnus 16 kontserti, mis jõuavad kuulajate ette tänu 400 muusiku ja 5 orkestri panusele.

Selleks, et jõuda laiema ja rahvusvahelise publikuni, kannab Pärnu Muusikafestivali TV ja Klassikaraadio otse-eetris üle kõik need festivali kontserdid, mis toimuvad Pärnu kontserdimajas. Lisaks annab Klassikaraadio festivali vältel Pärnu kontserdimajast eetrisse oma päevakajalise Delta saate.

Mullu valiti Pärnu muusikafestival 29 Euroopa parima klassikalise muusika festivali hulka. Festivali külastas 10 000 inimest ning veebiülekandeid jälgis üle 9500 unikaalse vaataja.

Head Uudised GoodNews