1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pealinnas tähistatakse riigi sünnipäeva üle linna
Pealinnas tähistatakse riigi sünnipäeva üle linna

Pealinnas tähistatakse riigi sünnipäeva üle linna

Tallinna kõigis linnaosades tähistatakse Eesti 103. sünnipäeva mitmesuguste sündmustega alates ühisest lipuheiskamisest ning lõpetades vabaõhukontsertide ja kiiruisutamise võistlusega.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on koroonapiirangud sündmuste korraldamist küll mõjutanud, kuid sellegipoolest on vabariigi aastapäeva tähistamiseks leitud mitmeid võimalusi. „Eesti sünnipäeva tähistatakse igas linnaosas – korraldatakse nii vabaõhu- kui ka veebikontserte, huvilised saavad osaleda kiiruisutamise turniiril ja uue lumelinna avamisel, kuulata saab eesti luulest kokku pandud audiokava,“ loetles Kõlvart võimalusi saada osa piduliku päeva sündmustest. „Soovin kõigile linlastele meeleolukat pidupäeva, kuid tähistagem seda turvaliselt ja üksteist hoides.“

Põhja-Tallinnas saavad vabariigi sünnipäeva sündmused alguse juba eeloleval laupäeval, mil Stroomi rannahoone läheduses asuval liuväljal algab kahepäevane short-track-turniir. Oma võimeid kiiruisutamises saavad võistlusel proovida ka harrastajad. Üritusel tuleb jälgida hajutatuse nõuet ning soovitatav on kanda maski.

21. veebruaril kl 16 annab Salme Kultuurikeskuse esitrepil tasuta kontserdi Tõnis Mägi. Ka seal on oluline hoida distantsi ning kanda maski. 23. veebruaril avatakse kultuurikeskuse fuajees ja teise korruse aatriumis avatud Kopli lasteaia pildinäitus „Minu Eestimaa“.

24. veebruaril kella 10–22 saab Salme Kultuurikeskuse ees kuulata eesti luulel põhineva audiokava esmaesitlust, millele on hääle andnud tuntud näitlejad Hele ja Alo Kõrve, Ester Kuntu ja Sander Roosimägi (lavastaja Diana Leesalu, muusikaline kujundaja Veiko Tubin).

Kristiine linnaosa Facebooki-lehel saab 23. veebruaril algusega kell 15 kuulata otseülekandena kontserti, kus esinevad Hedvig Hanson (laul), Heikko Remmel (kontrabass), Kalle Pilli (kitarr).

Pirita kloostri varemetes toimub 24. veebruaril algusega kell 18 vabaõhukontsert. Lavale astuvad Ivo Linna ja Antti Kammiste, Kaire Vilgats ja Paul Neitsov, Ott Lepland ning Pirita majandusgümnaasiumi noored muusikud. Näha saab ka valgusinstallatsiooni. Osalejate arv piiratud, jälgida tuleb hajutatuse nõuet ning soovitatav on kanda maski. Veebi kaudu saavad pidulikust üritusest osa kõik soovijad.

Kesklinnas dekoreeritakse 23. veebruaril Raekoja platsi Eesti rahvuslille kujuline kuuselabürint sinimustvalgete kaunistustega. Kultuuri- ja avaliku elu tegelaste mälestusmärgid ehitakse traditsiooniliselt sinimustvalgete sallidega.

Haabersti päevakeskuses saab 25. veebruaril kell 14 kuulata kontserti, kus esineb „Klassikatähed 2018“ võitja Tanel Eiko Novikov. Külastajate arv saalis on piiratud, osalemiseks on vaja eelnevalt registreerida telefonidel 5624925 või 6579872. Üritusel tuleb järgida hajutatuse nõuet ning soovitatav on kanda maski.

Nõmme mäel von Glehni kuju juures heisatakse 24. veebruaril kell 7.32 Eesti lipp ja lauldakse hümni. Palutakse järgida hajutatuse nõuet ning soovitatav on kanda maski.

Mustamäel Männi pargis avatakse 23. veebruaril lumelinn, mis on ühtlasi näitus multifilmikangelaste lumeskulptuuridest (kokku kümme 2-3-meetrist kuju). Lumelinna on kavandatud väiksemad liumäed päris väikestele lastele ja suurem koobastega liumägi suurematele lastele. Ka lumelinnas tuleks järgida hajutatuse nõuet.

Lasnamäel toimub 24. veebruaril kell 13 Lindakivi kultuurikeskuse hoovis kontsert, kus esinejaks Pärnu Kaitseliidu Maleva puhkpilliorkester Saxon. Kui ilm lubab, mängib orkester kultuurikeskuse platsil, suure saju või liiga külma tuulega mängitakse teise korruse rõdul. Üritusel tuleb jälgida hajutatuse nõuet ning soovitatav on kanda maski.

Jüriöö pargis toimub 24. veebruaril Vahipataljoni aastapäevale pühendatud auvahtkonna rivistus, pargi tuletorni „Tulila“ tipus süüdatakse tuli ning asetatakse Vabadussõjas langenute mälestusmärgi juurde pärg. Üritus on mõeldud üksnes asjaosalistele.

Seoses koroonast tingitud olukorraga võib sündmuste kavas tulla muudatusi.

Head Uudised GoodNews