1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Peaminister ja kaitseväe juhataja alustasid visiiti Afganistanis
Peaminister ja kaitseväe juhataja alustasid visiiti Afganistanis

Peaminister ja kaitseväe juhataja alustasid visiiti Afganistanis

Peaminister Jüri Ratas ja kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem (pildil) alustasid täna kahepäevast visiiti Kabulis, et arutada Afganistani juhtidega riigi arengut ja tutvuda sõjalisel missioonil viibivate Eesti kaitseväelaste tööga.

Peaminister Ratas ja kaitseväe juhataja Herem kohtuvad täna Afganistani presidendi Ashraf Ghanīga. Samuti kohtuvad peaminister ja kaitseväe juhataja NATO juhitava väljaõppe- ja nõustamismissiooni (RSM – Resolute Support Mission) ülema Ameerika Ühendriikide kindrali Austin S. Milleri ja NATO kõrgeima tsiviilesindaja Sir Nicholas Kayga.

Homme, 8. oktoobril tutvuvad Ratas ja Herem Afganistanis sõjalisel operatsioonil osalevate Eesti kaitseväelaste töö ja tegevustega. Samuti on neil kavas kohtuda nii Kabuli julgeolekujõudude (KSF – Kabul Security Force) kui ka ÜRO Afganistani abimissiooni (UNAMA – United Nations Assistance Mission in Afghanistan) juhtkonnaga.

NATO missioonil teenib hetkel 42 Eesti kaitseväelast ning üks politsei- ja piirivalveameti esindaja. Missiooni 43 osalejast paiknevad Kabulis 39. Neljaliikmeline demineerimismeeskond tegutseb Afganistani põhjaosas Mazar-i-Sharifi linnas. Eesti jalaväerühm tegutseb Kabulis Ühendkuningriigi juhitud Kabuli julgeolekujõudude koosseisus. Kokku on Eestil rahvusvahelistel missioonidel 110 kaitseväelast.

NATO väed tegutsevad alates 2015. aastast Afganistanis toetus- ja väljaõppemissiooni raames. Missioonil osaleb praegu üle 17 000 kaitseväelase NATO 39 liitlas- ja partnerriigist. Selle eesmärk on õpetada välja ja abistada Afganistani julgeolekujõude ja institutsioone, aidata seeläbi kaasa Afganistani ülesehitamisele ja tugevdada piirkonna stabiilsust. Otseses lahingutegevuses islamiliikumisega Taliban RSM-i panustavate riikide väed ei osale.

Afganistan on Eesti arengukoostöö sihtriik, keda Eesti on toetanud alates 2009. aastast 11,3 miljoni euroga.

Head Uudised GoodNews