1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pentus-Rosimannus Yellenile: Eesti ja USA võiksid koondada parimad praktikad virtuaalvääringute turu läbipaistvuse tagamisel
Pentus-Rosimannus Yellenile: Eesti ja USA võiksid koondada parimad praktikad virtuaalvääringute turu läbipaistvuse tagamisel

Pentus-Rosimannus Yellenile: Eesti ja USA võiksid koondada parimad praktikad virtuaalvääringute turu läbipaistvuse tagamisel

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus pidas reedel virtuaalkohtumise Ameerika Ühendriikide rahandusministri Janet Yelleniga. Kõnes keskenduti Eesti ettepanekul uuele virtuaalvääringute regulatsioonile, kus Eesti on valmis enda kogemust jagama, ning OECD üleilmsele maksuleppele.

“Virtuaalvääringute valdkonnas otsivad enamik riike praegu lahendusi, mis võimaldaksid kiiresti areneval sektoril läbipaistvalt ja investorite kaitset arvestavalt areneda. Eesti on varakult kaardistanud ja teadvustanud selle sektori riskid ja nende maandamise parimate praktikate koondamisel näeme hea meelega laiemat rahvusvahelist kootööd,” rääkis rahandusminister Pentus-Rosimannus.
“Ameerika Ühendriigid on Eesti jaoks üks olulisemaid partnereid julgeoleku vallas, ent ka rahandusküsimustes. Hindame kõrgelt koostööd USAga rahapesu tõkestamise vallas, sealhulgas nõustamist riskianalüüsi süsteemide arendamisel,“ ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Kõnes tegi minister Janet Yellenile ettepaneku koostööd tulevikus veelgi edasi arendada.

Peagi jõuab riigikogu menetlusse eelnõu, mis suurendab virtuaalvääringute tehingute läbipaistvust ja vähendab krüptovaratehingute anonüümsust. See võimaldab muuta järelevalvet kiirelt areneva sektori üle tõhusamaks. Edaspidi peaksid Eesti teenusepakkujad enda kliendid tuvastama ning vahetama infot tehingupartneritega. Sarnased reeglid kehtivad pankadele ja finantsasutustele. “Tegin USA rahandusministrile ettepaneku, et Eesti võib jagada enda kogemust parimate praktikate tuvastamiseks. Arutasime ka koostöövõimalusi FATF-i standardite rakendamiseks ning krüptovarade reguleerimisel,” ütles Pentus-Rosimannus.

Pentus-Rosimannus ja Yellen käsitlesid kohtumisel ka OECD üleilmset maksulepet. Euroopa Komisjon avaldas leppe ühe poole, üleilmse miinimummaksu direktiivi eelnõu eelmise aasta lõpus ja arutelud selle üle on alles alanud. „Eesti jaoks on jätkuvalt oluline, et miinimummaksu arutelud käiksid koos digimaksu kavandamisega ja ideaalis tuleks neid maksumuudatusi koos ka ellu viia,” ütles rahandusminister.

Valdavalt on Euroopa Liidus ettevalmistatud maksudirektiivi eelnõu kooskõlas OECD-s kokkulepituga ja Eesti seda mõne erandiga toetab. “Meie jaoks on kogu protsessi käigus olnud oluline kaitsta Eesti ettevõtluskeskkonna huve ja säilitada ettevõtte tulumaksusüsteem, mis toetab innovatsiooni ja investeerimist,” lisas Pentus-Rosimannus.

Ministrid nentisid kõnes ka, et COVID- ja energiakriisi kõrval on üheks murettekitavamaks arenguks praegune julgeolekuolukord. „Venemaa väed asuvad jätkuvalt Ukraina piiril, ent katsed relva ähvardusel Läänt läbirääkimistesse suruda ei saa olla edukad. Vajadusel peame olema valmis kiiresti mõjusate sanktsioonide kehtestamisega edasi liikuma,“ ütles Keit Pentus-Rosimannus.

Head Uudised GoodNews