1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Piirivalve päästis Keri saare lähedalt kaks purjekaga ümber läinud meest
Piirivalve päästis Keri saare lähedalt kaks purjekaga ümber läinud meest

Piirivalve päästis Keri saare lähedalt kaks purjekaga ümber läinud meest

27. juuli õhtul sõitsid kaks meest Käsmust purjekaga merele, kuid veidi enne Keri saart läks halbade ilmastikutingimuste tõttu purjekas ümber ja mehed kukkusid vette.

Õnneks jõudis üks neist ujuda Keri saareni, kus kohalikud tema eest hoolt kandsid ja kutsusid abi. Teine meestest ujus ümberläinud ja eemale triiviva purjekani, mis tal õnnestus õigesse asendisse tagasi pöörata ja ta ronis seejärel purjekasse.

Ärevale teatele reageeris Põhja prefektuuri kaatri Pikse meeskond, kes aitasid purjeka juurde jäänud mehe enda kaatrisse. Sündmusele kaasati ka PPA kopter, mis vintsis ühe mehe kaatrilt ja teise Keri saarelt üles ning toimetas nad tervisekontrolliks Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Sündmusele reageerinud Tallinna kordoni merepääste- ja patrulligrupi piirivalvur Martin Torim sõnas, et kokkuvõttes oli tegu väga õnneliku õnnetusega. „Surmahirmus on inimesed võimelised uskumatuteks jõupingutusteks – ime, kuidas üks meestest jõudis Keri saarele ujuda ja kohalikelt abi paluda ja et teine jõudis ümberläinud purjeka omal jõul tagasi õigesse asendisse keerata,“ rääkis Torim.

„Õnnetused merel juhtuvad väga kiiresti, ka kogenenutega. Merd ei tohi kunagi alahinnata. Alati tuleb hoolega kaaluda, kas ilmastikuolud ja sõiduvahend ikka lubavad praegu merele sõita. Õnnetuse korral aitab elu päästa korrektselt selga pandud ja kinnitatud vest. Samuti tuleb abi kutsumiseks kaasa võtta veekindlas kotis laetud akuga telefon,“ lisas Torim.

Igal aastal saab PPA merevalvekeskus ligi 250 abipalvet või hädaabiteadet veekogudelt. Enamik hädakõnesid tehakse PPA merevalvekeskusele just suvisel hooajal.

Ohtlikusse olukorda sattumise vältimiseks soovitab politsei enne merele sõitmist:

  • Veendu veesõiduki tehnilises heakorras. Tee ennetavalt vajalikud parandus- ja hooldustööd. Tähelepanu tasub pöörata nii veesõiduki kerele kui ka mootorile.
  • Vaata üle ka varustus, mis veesõidukis on nõutud. Veendu, et päästevarustus on terve ja töökorras.
Head Uudised GoodNews