1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Piiriveere sibula- ja kalapäev toob vabaõhumuuseumisse setu ja vanausuliste kogukonnad
Piiriveere sibula- ja kalapäev toob vabaõhumuuseumisse setu ja vanausuliste kogukonnad

Piiriveere sibula- ja kalapäev toob vabaõhumuuseumisse setu ja vanausuliste kogukonnad

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 2. oktoobril Piiriveere sibula- ja kalapäevale, kus saab osa setude ja vanausuliste lõikusaja kombeid tutvustavatest kontsertidest, õpitubadest ja sügisesest laadast.

„Piiriveere sibula- ja kalapäeva süda on kogukonnaliikmed, kes sõidavad kokku, et ka Tallinnas oma piirkonna kultuuri, lõikusaja kombeid ja uuemaid saavutusi tutvustada,“ sõnas muuseumi lõimumis- ja sotsiaalsete programmide juht Einike Sooväli. „Vabaõhumuuseumis saab osa nii ehedast setu kirmasest kui ka õppida tundma vana kirikuslaavi keele eripärasid.“

Setukeelse mihklipäevapalvuse järel saab osa setu kogukonna sügispeost kirmasest, mida veab leelokoor Sõsarõ. Seejärel esineb tunnustatud slaavi folklooriansambel Suprjadki. Pavel Varunin tutvustab vana kirikuslaavi keelt. Osaleda saab küllusenuku valmistamise õpitoas ning kuulata sibulakasvataja Lilli Tarakanovi näpunäiteid sibulakasvatuse ja sibulapatsi punumise kohta.

Taludes valmistatakse sibula- ja kalaroogi ning setu mihklipäevatoite. Laadalt saab soetada värsket toidukraami, kaunist käsitööd ja ehedat Peipsi sibulat, millest tänavu on kujunenud tõeline defitsiit.

Päev on osa Eesti toidu kuu programmist.

Head Uudised GoodNews