1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pirita kloostri varemete väravas hakkas tööle piletimasin
Pirita kloostri varemete väravas hakkas tööle piletimasin

Pirita kloostri varemete väravas hakkas tööle piletimasin

Nüüdsest saab pileti Pirita kloostri varemete vaatamiseks soetada piletiautomaadist.

„Kui varem müüdi pileteid kassast ja selleks oli vaja hoida palgal töötajaid, siis nüüd lubab huvilised kloostrivaremetesse uus elektrooniline piletisüsteem. 2-eurose pileti eest saab tasuda nii mobiili kui ka pangakaardiga. See on ajakohane ja mugav lahendus,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. Uus süsteem annab võimaluse hoida varemeid kauem avatuna: iga päev hommikul kella kaheksast õhtul kella kaheksani.

Piletimüügist saadav tulu läheb kloostrivaremete hooldamiseks. „Pidevalt kulub raha kloostrivaremete ala heakorratöödele, samuti vajavad hoolt kloostrimüürid. Teha tuleb ka suuremaid investeeringuid, näiteks on vaja välja vahetada kloostrivaremete territooriumit piiraval müüril võrkaed, kuna see on amortiseerunud. Aia väljavahetamine maksab umbes 40 000 eurot,” tõi linnaosavanem näiteid. Ta nentis, et sellised tööd võtavad ka üksjagu aega. „Need on unikaalsed tööd ja kuna kloostrivaremed on muinsuskaitseobjekt, tuleb nende tegemiseks saada muinsuskaitseameti kooskõlastus,” selgitas Liinat.

Uus sissepääsusüsteem on läbi arutatud Pirita kloostri varemetepargi koostöökoguga. Tallinna linn ja Püha Birgitta ordu allkirjastasid 2020. aasta juulis koostöölepingu ja leppisid kokku Pirita kloostri varemete ja ajaloolise kalmistu säilimise, matmis- ja pühapaigale kohase kasutamise ning ühistest huvidest lähtuvate tegevuste korraldamise. Tänavu suvel möödub 585 aastat vana kloostri kiriku pühitsemisest.

Sularahaga automaadis maksta ei saa ja soodushinnaga pileteid ei ole. Juhised makseterminalist pileti ostmiseks on eesti, vene, inglise ja soome keeles. Kloostrivaremete territooriumile paigaldati ka videovalve, mille otsepilti saab jälgida linna munitsipaalpolitsei.

Head Uudised GoodNews