1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat: ranna ja mere puhtus sõltub iga inimese käitumisest!
Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat: ranna ja mere puhtus sõltub iga inimese käitumisest!

Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat: ranna ja mere puhtus sõltub iga inimese käitumisest!

Möödunud aastal koristati Pirita rannast kokku ligi 500 000 liitrit ehk umbes 30 autokoormat prügi, ära veeti 525 tonni adru.

Foto: Pirita Linnaosa Valitsus

Eelmise aasta lõpus valminud Pirita rannas läbi viidud mereprügi uuringu (SEI Tallinn) kohaselt oli Pirita ranna prügi hulgas kõige rohkem plastesemeid. “Plastist ja vahtplastist jäätmed moodustasid 75% kogu prügist ning mahult teise jäätmeliigina ehk 14% leidub Pirita rannal klaasi- ja keraamikakilde. Muid jäätmeid nagu paber, puit, tekstiil, oli alla 5%,” sedastas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Uuring kinnitab, et enamik mereprügist, sh plastprügist pärineb maismaalt ja tekib rannal ja ranna lähedal. “Enamiku prügist tekitavad randa külastajad, kes seal vaba aega veetes söövad ja joovad. Rannaprügi uurides selgus, et see sisaldab peamiselt toodete pakendeid, klaaspudelikilde, pudelikorke, joogitopse ja -kõrsi, plastnuge ja -kahvleid ning suitsukonisid,” täpsustas Liinat.

Foto: Pirita Linnaosa Valitsus

Linnaosavanema sõnul viis lepingupartner möödunud aasta jooksul Pirita rannaalalt ära 445 500 liitrit prügi. Randa on koristanud arvukad vabatahtlikud, kes on kokku kogunud sadu kotitäisi jäätmeid. “Pool miljonit liitrit prügi tähendab umbes 30 autokoormat,” ütles Liinat. Lisaks prügile veeti Pirita rannast ära 525 tonni adru, mida kannab randa meri ja tuul.

“Ranna ja mere puhtus sõltub iga inimese käitumisest – korjame randadesse kogunenud prügi kokku ega jäta sinna jäätmeid,” ütles Liinat.

Ranna ja mere puhtus sõltub iga inimese käitumisest – korjame randadesse kogunenud prügi kokku ega jäta sinna jäätmeid.

Head Uudised GoodNews