1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Pirita, Pikakari ja Pärnu rannad said kõrge ökomärgise
Pirita, Pikakari ja Pärnu rannad said kõrge ökomärgise

Pirita, Pikakari ja Pärnu rannad said kõrge ökomärgise

Eesti Looduskaitse Selts, kes on Rahvusvahelise Keskkonnahariduse Fondi (FEE) esindaja Eestis, teatas, et rahvusvahelise žürii otsusega saavad Pirita ja Pikakari rannad tänavu taas sinise lipu heisata. Samuti on uhke ökomärgise omanik Pärnu rand.

Ökomärgise Sinilipp saamine eeldab põhjalikku ettevalmistust, kvalifitseerimiseks on vajalik täita 32 kriteeriumit.

Põhja-Tallinna linnosavanema asetäitja Julianna Jurtšenko arvab, et ökomärgisega tunnustamine on paljude inimeste suure töö tulemus.

„Pikakari rand on kahtlemata Paljassaare poolsaare pärl. Siin on olemas nii puhas loodus kui ka kõik vajalik puhkamiseks: riietuskabiinid, palliplats, kiiged, laudteed, prügikastid ja muu,“ sõnas Jurtšenko. „Nüüd on oluline rannas korda ja puhtust hoida ja see sõltub juba igaühest meist. Mida rohkem hoiame kodukanti, seda rohkem saame panustada arengusse, mitte taastamisse.“

Tallinna keskkonnaamet planeerib rannahooajaks mitmeid keskkonnahariduslikke tegevusi. Koostöös Pernova hariduskeskusega on Pirita ja Pikakari randades nädalavahetustel kogu perele mõeldud tegevustelk „Hoia merd“. Tegevustelgis pakutakse juhendajate eestvedamisel erinevaid õppemänge merekeskkonnaga tutvumiseks ja puhta mere hoidmiseks ning ülevaadet rannatüüpidest, merega seotud taimedest, loomadest, lindudest ja kaladest. Pirita rannas on juulis näitus „Mereprügi“, mis suunab tähelepanu merekeskkonna hoidmisele.

Sinilipu heiskamise tseremooniad toimuvad Pirital ja Pikakaril 31. mail.

Eestis taastati võimalus Sinilippu taotleda 2014. aastal.

Head Uudised GoodNews