1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pirital tehakse vastlapäeval kaarikusõitu ja vastlatuld
Pirital tehakse vastlapäeval kaarikusõitu ja vastlatuld

Pirital tehakse vastlapäeval kaarikusõitu ja vastlatuld

25. veebruaril algusega kell 15 toimub Pirita kloostri varemete juures vastlapäev tähistamine.

“Kui tavaliselt oleme vastlapäeval lasknud pikki vastlaliuge kelkude ja tuubidega, siis seekord tuleb vastlapäev Pirital teisiti – kelgu- ja suusasõidu asemel pakume kaarikusõitu,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. “Ega me ilma vastu ei saa, kuid ega lumepuuduse tõttu vastlad veel pidamata ka ei jää. Alustame vastlapeoga kell 15 Pirita kloostri varemete juures, kus soovijaid sõidutab kaarik,” lisas ta.

Liinati sõnul jätkub vastlapeol tegevust kogu perele. Peale kaarikusõidu on kavas ühised päevakohased mängud ja ühistegemised ning meeleolu loob Birgitta koor.

Vastlapäevaga on seotud aga ka mitmed maagilised kombed. Näiteks pahade vaimude eemaletõrjumiseks on korraldatud maskidega karnevale, millest kasvas välja kada ajamine ehk õlenuku viimine perest perre. See komme pidi tagama viljaõnne. Maagilisi kombeid oli aga muidki. Näiteks tehti linapõllul tuld, kui lina ei tahtnud hästi kasvada. “Tuginedes vanadele traditsioonidele teeme ka meie Pirital vastlatuld. Linapõldu Pirital pole, aga me põletame ära vanad jõulukuused. Kogusime neid kloostri müüride kõrvale platsile ja nüüdseks on oma töö teinud jõulupuud ära kuivanud ega tekita põledes enam paksu tossu,” sõnas Liinat.

Pirita vastlapäeval on hoolitsetud ka selle eest, et ühegi vastlapeole tulija kõht tühjaks ei jääks, pakutakse traditsioonilisi vastlatoite – hernesuppi ja soolaube ning kiirematele jagub ka vastlakukleid.

Vastlatrall Pirita kloostri varemetes toimub täna algusega kell 15. Üritus on kõigile tasuta.

Head Uudised GoodNews