1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Piritalased soovivad Arnold Rüütli majamuuseumi
Piritalased soovivad Arnold Rüütli majamuuseumi

Piritalased soovivad Arnold Rüütli majamuuseumi

Tallinna kaasava eelarve ideekorjele saadeti Piritalt 18 ideed. Muu hulgas ettepanek rajada president Arnold Rüütli majamuuseum ja teha korda rannapromenaad.

Võrreldes eelmise aastaga saadeti kaasavale eelarvele tänavu ettepanekuid rohkem ja Pirita linnaosa vanema Tõnis Liinati sõnul võib ideekorjega rahul olla. „Ideid, mida Pirital saab ellu viia, oli päris kenasti,” ütles Liinat. Esitatud ideede seas on näiteks kaev joogivee võtuks Pirita kergliiklustee äärde, uue korvpalliplatsi ehitamine, Merivälja turu arendamine, valgusteraapiaga haljaku rajamine, avalik paadislipp Meriväljale, jooksuplatsid koertele, öötransport. Kaks ettepanekut tehti Pirita majandusgümnaasiumi õuealale koolipargi rajamiseks.

„Kõige rohkem paelub piritalasi Pirita rand, mille kohta on esitatud mitu ideed. Oodatakse kogu rannapromenaadi uuendamist. Esitatud on ka ettepanekud, et Pirita randa panna hoiukapid ja pingid aasta ringi,” märkis Liinat.

Piritalased on välja käinud samuti mõtte toetada Maarjamäel president Arnold Rüütli majamuuseumi rajamist. „Toetada Arnold Rüütli valduses olevate dokumentide eksponeerimist ja majamuuseumi rajamist Maarjamäel. Ajaloolise ja kultuuriväärtusega dokumente ei saa eksponeerida, sest Rüütli selleks ettenähtud maja ehitus on takerdunud. Pirita kogukonna ja Tallinna abi oleks nii sisulise kui ka sümboolse tähendusega,” on kirjutatud ettepanekus.

„Kõik konkursile saadetud ideed ei pruugi rahvahääletusele pääseda. Ettepanekuid hindab eksperdikomisjon, lähtudes nende teostatavusest, kestlikkusest ja muudest kriteeriumidest,” täpsustas Liinat ja selgitas, et sõelale jäänud ideed liiguvad edasi tutvustamisele, arutamisele ja seejärel rahvahääletusele.

Ideede teostatavust hinnatakse ning eksperdikomisjoni läbinud ideid tutvustatakse ja avalikke arutelusid peetakse 4. oktoobrist 26. novembrini. Ideede avalik hääletamine algab 29. novembril ja kestab 12. detsembrini.

Igas linnaosas saab aastas ellu viia ühe kaasava eelarve tingimustele vastava projekti. Kaasava eelarve abiga on Piritale rajatud pumptrack.

Head Uudised GoodNews