1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Põhjamaade ja Balti riikide väliskomisjoni esimeeste kohtumise fookuses on Venemaa agressioon Ukrainas
Põhjamaade ja Balti riikide väliskomisjoni esimeeste kohtumise fookuses on Venemaa agressioon Ukrainas

Põhjamaade ja Balti riikide väliskomisjoni esimeeste kohtumise fookuses on Venemaa agressioon Ukrainas

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson osaleb täna ja homme Põhjamaade ja Balti riikide parlamentide (NB8) väliskomisjoni esimeeste kohtumisel Riias, kus peateemadena on kõne all Venemaa agressioon Ukrainas, NATO koostöö partnerriikidega ning väärinfo levik. Kavas on ka videokohtumine Ukraina parlamendi väliskomisjoni liikmetega.

Mihkelson ütles, et viimased uudised genotsiidi mõõtmetes toime pandud kuritegudest ukraina rahva vastu on õudust tekitavad. „Ainus vastuvõetav lahendus on Ukraina täielik võit, selleks on vaja veel karmimaid sanktsioone ja kõikvõimalikku relvastust Ukrainale,“ lausus Mihkelson. Ta lisas, et Venemaa agressiooniga Ukrainas kaasneb ka infosõda ja on äärmiselt oluline, et väärinfo saaks paljastatud ja propagandale ei antaks ekraaniaega. Esimees avaldas heameelt, et üle mitme aasta saavad kõik Põhjamaade ja Balti riikide väliskomisjonide esimehed kokku füüsiliselt, et meie jaoks olulisi teemasid arutada.

Täna külastavad Balti riikide ja Põhjamaade parlamentide väliskomisjoni esimehed Ādaži sõjaväebaasi ning kohtuvad Läti Kaitseministeeriumi kantseri Jānis Garisonsiga, kellega räägitakse juunis Madridis toimuvast NATO tippkohtumisest, NATO koostööst ühendusse mitte kuuluvate riikidega, nagu Soome ja Rootsi, ja Venemaa agressioonist Ukraina vastu.

Homme kohtutakse Läti endise presidendi Valdis Zatlersiga, et arutada demokraatlike ja autoritaarsete režiimidega seotud geopoliitika ja katsumuste üle. Väärinfo ja kommunikatsioonistrateegiate teemal annab ülevaate NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse direktor Jānis Sārts.

Veel on kavas videokohtumine Ukraina parlamendi väliskomisjoniga, et rääkida olukorrast ja diplomaatilistest pingutustest sel suunal, rahvusvahelisest sõjatribunalist, humanitaarolukorrast, abist Ukrainale ja Ukraina Euroopa Liidu perspektiivist.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö (NB8) on piirkondlik koostööformaat, kus osalevad viis Põhjamaad ja kolm Baltimaad: Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Eesti, Läti ja Leedu, et mitteametlikus õhkkonnas arutada nii regionaalselt kui ka rahvusvaheliselt olulistel aktuaalsetel teemadel.

Head Uudised GoodNews