1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhindadel läks peapreemia Soome
Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhindadel läks peapreemia Soome

Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhindadel läks peapreemia Soome

Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhindade peapreemia pälvis Sofia Haapamäki.

Haapamäki omandas bakalaureusekraadi Helsingi Kunstiülikoolist Uniarts ja jätkab sealsamas magistriõpinguid. Ta kaasab maali, graafika ja interaktiivse installatsiooni kõrval oma praktikasse ka muid eksperimentaalseid meetodeid, millega ta uurib inimsuhteid. Võidutöö “Koopiad” kujutab endast vaatajate kehaskaneeringute projektsioone 3D-galeriiruumis, mis võimaldab vaadata ennast kõrvalseisja pilguga, justkui koopiat. Teos kogus ülikooli lõpunäitusel nelja nädala jooksul 2500 vaatajat, millest viimasel päeval rändas virtuaalgaleriis ringi 121 koopiat.

Peapreemia kategoorias sai žürii äramärkimise osaliseks Eesti Kunstiakadeemia lõpetanud Katrin Enni heliinstallatsioon “Vasepalavik”.

Parima noore maalikunstniku auhinna pälvis žürii otsusel Madara Kvēpa Läti Kunstiakadeemiast ja ära märgiti ka Monika Radžiūnaitė Vilniuse Kunstiakadeemiast.

Traditsiooniliselt oli võimalus ka publikul valida oma lemmik. Tänavu osutus selleks Amanda Krumina tööga “I’m on the Goat”, mis kogus 80 häält 1695 hääle seast.

Fotografiska Tallinn andis välja eripreemia, muuseumi aastapääsme, mille pälvis Stina Isabel Gavrilin videoprojektsiooni “Morning. I’m Going To Lose My Mind” (“Hommik. Ma kaotan mõistuse”) eest.

Head Uudised GoodNews