1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhinna publikulemmik ootab valimist
Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhinna publikulemmik ootab valimist

Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhinna publikulemmik ootab valimist

Kuuendat korda toimuval Põhjamaade ja Baltikumi noore kunstniku auhinna konkursil osalejad võistlevad 5. detsembrini publikupreemia nimel.

Nordic & Baltic Young Artist Award on ainulaadne rahvusvaheline konkurss, mis pöörab tähelepanu äsja bakalaureuse või magistriõpingud lõpetanud ja karjääri alustavatele kunstnikele. Sel aastal osalevad konkursil kokku 142 teosega 75 kunstnikku: 13 Eestist, 15 Soomest, 33 Lätist ja 14 Leedust.

Konkursi algataja ja kaasaegse kunsti keskkonna Noar.eu eestvedaja Andra Orni sõnul on kuue aasta jooksul konkursist saanud oluline ettevõtmine piirkonna alustavate kunstnike jaoks, kes näevad selles võimalust tutvustada oma loomingut nii kunstivaldkonna eestvedajatele kui ka laiemale publikule. “Konkurss annab hea ülevaate sellest, mis toimub meie kaasaegse kunsti valdkonnas ja võrdlusmomendi lähinaabritega, samuti annab värskelt akadeemia lõpetanud kunstnike looming meile ka mingi aimduse tulevikutrendidest. Selle aasta konkurss kinnitab tendentsi, et erinevate tehnikate jaotus muutub iga aastaga üha hägusemaks, mistõttu võib maaliauhinna võitjaks osutuda hoopis mõni videoteos, mis tõlgendab lihtsalt maali käsitlust teises võtmes. Heameel on aga näha endiselt traditsioonilise maali suurt osakaalu,” lisab ta.

”Sel aastal liitus žüriiga ka Katerina Gregors, Riia biennaali Riboca 2018 kuraator, mis tähendab, et noortel kunstnikel on suurem võimalus rahvusvahelisel areenil tegutsevatele galeristidele ja kuraatoritele silma jääda. See omakorda võib kaasa tuua uusi kontakte ja põnevaid koostööprojekte,” selgitab Orn.

Publikupreemia hääletus on avatud veebilehel Nbyaa.eu. Kõige enam hääli kogunud kunstnik pälvib preemia väärtuses 500 eurot.

Lisaks annab rahvusvaheline žürii välja Grand Prix’ ja maalipreemia: esimese võitja pälvib 2000-eurose rahalise preemia, teise laureaati tunnustatakse 1000-eurose rahalise preemiaga.

Žüriisse kuuluvad Anne Klontz (Konstfack), Katerina Gregors (Kreeka Kaasaegse Kunsti Muuseum), Simonas Kuliešis (Vilniuse Kunstiakadeemia), Andris Vitolinš (Läti Kunstiakadeemia), Andra Orn (Noar.eu), Pire Sova (Eesti Kunstiakadeemia) ja Harri Monni (Helsinki Uniarts).

Head Uudised GoodNews