1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. PÕLINE NÕMMEKAS I Jüri Järveti pingisilti tulid avama Ülle Kaljuste ja Maria Klenskaja
PÕLINE NÕMMEKAS I Jüri Järveti pingisilti tulid avama Ülle Kaljuste ja Maria Klenskaja

PÕLINE NÕMMEKAS I Jüri Järveti pingisilti tulid avama Ülle Kaljuste ja Maria Klenskaja

Näitleja Jüri Järveti 102. sünniaastapäeval kinnitati Nõmmel Kivimäe jaama juures mälestuspingile pidulikult temanimeline silt.

“Järvet ja Panso elasid mõlemad Kivimäe jaama lähedal ning seetõttu võis neid tihti ka perroonil kohata,” räägib Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis. Alguses mõeldi panna mõlemale suurkujule eraldi pingid, aga siis leiti, et miks sõpru lahutada – sildid võib ju panna ühele pingile. Pink sai paika Voldemar Panso 100. sünniaastapäeval 1. detsembril 2020.

“Ma pean austus- ja mälestuspinkide panekut äärmiselt tänuväärseks tegevuseks. Tänulikkust ei ole elus kunagi liiga palju ja mälestuspingid on üks viis, kuidas meie jaoks olulisi inimesi meeles pidada. Samas on see ka praktiline element linnaruumis, pakkudes võimalust peatuda, puhata jalga, mõelda lõpuni mõni mõte. Ja miks mitte leida ka inspiratsiooni nende inimeste eludest, keda me selle pingiga meeles peame,” sõnas Šillis.

Ettepaneku põlistele nõmmekatele, Eesti teatri suurkujudele Jüri Järvetile ja Voldemar Pansole pingid panna tegid MTÜ Nõmme Heakorra Selts liikmed Urmas Arike ja Leho Lõhmus ning kultuuriloolane Piret Loide.

Jüri Järvetile tulid lugupidamist avaldama ja nii pinki kui ka silti oma silmaga kaema mitmed kunagised kolleegid, tema ande austajad, sugulased, sõbrad ja tuttavad.

Maria Klenskaja ja Ülle Kaljuste
Head Uudised GoodNews