1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Politsei kelmuste ohvritele: ärge kustutage allalaetud tarkvara
Politsei kelmuste ohvritele: ärge kustutage allalaetud tarkvara

Politsei kelmuste ohvritele: ärge kustutage allalaetud tarkvara

Telefonikelmuste ohvriks sattumise vältimiseks tuleb katkestada kõne, mitte jagada oma paroole ega laadida arvutisse tundmatut tarkvara. Kuidas käituda aga siis, kui oled juba kelmuse ohvriks langenud?

Tartu politseijaoskonna juhtivuurija Peeter Pärn märkis, et kelmid lasevad väljavalitud ohvril arvutisse laadida Aero Admini, Any Deski või Team Vieweri programmid, et saada kaugligipääs ohvri arvutile.

„Kui inimesed saavad aru, et seeläbi võeti neilt kontolt raha ära, kustutavad nad esmajärjekorras allalaetud tarkvara. Paraku jääb just selle sammu tõttu politseil kätte saamata väga oluline info, mis aitaks kelme tuvastada,“ märkis Pärn.

„Kui peaks juhtuma, et langed kelmuse ohvriks, siis ära kustuta allalaaditud tarkvara, vaid ühenda arvuti kiirelt netivõrgust välja. Internetiühenduseta ei ole võimalik kelmidel enam arvutile ligi pääseda. Samas säilitate uurimise jaoks väärtuslikku infot, kui allalaetud tarkvara säilitate. Kui mingil põhjusel ei oska või saa te netiühendust katkestada, lülitage arvuti lihtsalt välja, kuid ärge kustutage tarkvara. Nendest logidest saab politsei uurimise jaoks vajaminevat infot,“ rääkis juhtivuurija.

Sel aastal on politsei saanud 229 teadet üle Eesti, kus inimesele helistas end pangatöötajana esitlenud kelm ja pettis heauskselt inimeselt tema raha välja. Sellega on inimestele tekitatud üle 800 000 euro kahju. Enam kui pooled ründed on pank ära hoidnud juba eos kahtlased tehingud blokeerides.

Head Uudised GoodNews