1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Politsei tabas rattavargad
Politsei tabas rattavargad

Politsei tabas rattavargad

Politseiuurimises kogutud info viis möödunud nädalal kolme mehe kinnipidamiseni, keda kahtlustatakse mitmes Tartu maakonnas aset leidnud rattavarguses.

Kinnipidamise käigus saadi kohe kätte neli varastatud ratast. Aktiivsed uurimistoimingud jätkuvad aga praegugi, et selgitada, milliste vargusjuhtumitega antud seltskond veel võib seotud olla. Kahtlusaluste näol on tegu meestega, kes on politseile ka varasemast varguste tõttu tuttavad. Rattaid läksid kahtlustatavad varastama Tartu linna avalikult kasutatavate ratastega.

Tartu politseijaoskonna uurija Anu Nigol sõnas, et rattavarguste vastu võitlemine on kui aiamaa umbrohust puhastamine. „Teed ühel päeval peenra puhtaks, kuid pärast mõnda aega tuleb umbrohi ikka tagasi. Nii ka rattavarguste puhul, kus ühtede varaste tabamisel astuvad peagi nende asemele järgmised. Ainuke viis vargusi ennetada on varaste elu tülikamaks tegemine ning jalgrataste edasimüümine üksnes koos rattadokumentidega. Nii saab vähemasti garantii, et te ei osta endale kelleltki varastatud jalgratast,“ märkis Nigol.

Peamiselt jagunevad jalgrattavargad kahte leeri. „Ühed on need, kes satuvad juhuslikult ahvatlevalt vedelema jäetud kaherattalise otsa ja võtavad selle kaasa. Teised on organiseeritud kurjategijad, kel on olemas vastavad tööriistad ja müügikanalid ning kes teevad vargatööd süsteemselt,“ selgitas politseiuurija.

Varguse ohvriks langenutel soovitab politsei igal juhul sellest teada anda, sest kahtlusaluste tabades on võimalik neid sellisel juhul siduda ka teiste vargusteadetega, mis politseile on laekunud. Varguse pealtnägijal soovitab politsei jällegi võimalikult kiiresti juhtunust teatada ning edastada varga tundemärgid ja liikumissuund. Abi oleks sellestki, kui kurikaelast õnnestuks teha pilt või videolõik.

Politsei soovitab:

  • Soeta koos rattaga ka korralik rattalukk ja lukusta alati oma jalgratas, kui jätad selle järelevalveta
  • Parkides kinnita lukk ratta raami ja tagaratta külge. Vastasel juhul jääb sulle mälestuseks vaid lukk esirattaga
  • Pargi ratas rahvarohkesse kohta, sest tõenäosus, et keegi vargust märkab, on nii suurem. Vähekäidavas kohas talita vastupidi ja pane sõiduvahend kõrvaliste pilkude eest varju
  • Lukusta jalgratas ka trepikojas ja kuuris, sest nii on vargal jalgratast keerukam kätte saada ja ta võib kuriteost seetõttu loobuda
  • Kui oled langenud rattavarguse ohvriks, hoia silm peal leitud ja varastatud jalgratastel, mille omanikke politsei tuvastab
Head Uudised GoodNews