1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Politseiameti orkestrit ei koondata
Politseiameti orkestrit ei koondata

Politseiameti orkestrit ei koondata

Politsei- ja Piirivalveameti Puhkpilliorkester jätkab 1. jaanuarist 2022 Tallinna politseiorkestrina.

Linnavalitsus kiitis koostöökokkuleppe heaks 15. septembri istungil. Edasi peab lepe saama heakskiidu ka Tallinna linnavolikogult.

„Meie jaoks on oluline kutselise puhkpillimuusika jätkuv toetamine, et hoida elus puhkpilliorkestri järjepidevust ja traditsioone. Tegemist on Eestile kui riigile, aga eriti siseministeeriumi valitsemisalale olulise sümboliga, mille kõrgeim eesmärk on alati olnud ühtsustunde loomine. Seetõttu on eriti märgiline, et orkestri nimi sisaldab edaspidi nii Tallinna, Eesti pealinna ja suurima omavalitsuse nime, kui ka viidet politseile. Nii oli see ju ka praeguse orkestri eelkäija, Tallinna Politseinike Kogu Puhkpilliorkestriga,“ ütles siseminister Kristian Jaani. Ta on rahul koostöökokkuleppe tingimustega, mille järgi saavad võimaluse jätkata kõik 34 orkestri liiget.

„Ajaloolise pärandiga, 1928. aastal alguse saanud politseiorkestri traditsioon ei tohiks 2021. aastaga lõppeda. Ka Tallinna koosseisus jääb orkestri oluliseks ülesandeks luua Eesti riigi sümbolväärtusega tähtpäevadel pidulikke ja ülevaid hetki. Tallinn kandideerib UNESCO loovlinnade võrgustiku muusikalinnaks ja juba seetõttu ei oleks me saanud lubada selle unikaalse muusikakollektiivi kadumist. Kõige tähtsam on aga see, et orkestri kõrget taset loonud professionaalsed muusikud saavad rahulikult senist tööd jätkata ja Eesti muusikaelu rikastada,“ ütles linnapea Mihhail Kõlvart.

Orkestri juht Kristiina Veerde ütles, et täna hommikul kohtus kogu orkestri meeskond Tallinna linnapeaga, kes selgitas koostööleppe sisu ja kinnitas hea koostöö kavatsusi. “Kõige olulisem on meie jaoks see, et orkestrantide ametikohad säilivad ja saame loomingulist tegevust jätkata praeguses koosseisus. Jääme koostööd tegema ka politseiametiga ja esinema nii riiklikel sündmustel kui ka avalikel üritustel,“ rääkis Veerde.

PPA peadirektori asetäitja Janne Pikma sõnul lepitakse orkestri liikumise täpsemad detailid kokku järgmistel kuudel. „Teeme PPA poolt kõik endast oleneva, et üleminekuprotsess oleks orkestrantide jaoks võimalikult sujuv. Anname PPA poolt orkestriga kaasa pillid, noodid ja esindusvormid. Orkester jätkab ka proove ja aktiivset kontserttegevust,“ rääkis Pikma.

Siseminister ja linnapea allkirjastavad leppe pidulikult 24. septembril Vabaduse väljakul, misjärel annab Tallinna politseiorkester avaliku tasuta kontserdi.

Kulude vähendamiseks koondati kaitseväe orkester. Mais edastas PPA siseministeeriumile kärpekava ettepanekuga likvideerida PPA orkester. PPA oli sunnitud kärpima 6,1 miljoni euro ulatuse, orkestrile kulub aastas aga ligi pool miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews