1. Avaleht
  2. Politsei
  3. Politseinikud mälestasid teenistuskohustuste täitmisel hukkunud kolleege
Politseinikud mälestasid teenistuskohustuste täitmisel hukkunud kolleege

Politseinikud mälestasid teenistuskohustuste täitmisel hukkunud kolleege

Politsei- ja Piirivalveameti ja Kaitsepolitseiameti töötajad mälestasid Mäo mälestusmärgi juures teenistuskohustuste täitmisel hukkunud politseinikke ja piirivalvureid.

PPA peadirektori Elmar Vahtra sõnul on igal aastal ligi poolsada juhtumit, kus politseinikku ohtlikult rünnatakse. „Teenistusse astudes tõotab iga politseiametnik vajaduse korral anda oma elu rahva ja Eesti Vabariigi eest. Liiga tihti kipume arvama, et see on lihtsalt üks ilus lause. Mullu veebruaris sõitis narkokurjategija autoga üle teda kinni pidanud kriminaalpolitseinikest. Tänavu said kaks Tartu kolleegi üliraskelt vigastada ühe mehe põhjustatud gaasiplahvatuses. 28. oktoobri traagiline õnnetus viis meie seast kalli kolleegi ning armastatud poja, venna ja elukaaslase. Minu sügav austus kuulub nendele meestele ja naistele, kes on riiki teenides oma elu andnud. Sama sügav kaastunne ja kummardus nende inimeste lähedastele, kes selle kaotusvaluga elavad,“ ütles Vaher.

Siseminister Kristian Jaani rõhutas tseremoonial iga siseturvalisuse eesliinil töötava inimese olulisust meie kõigi turvatunde loomisel. „Need mehed ja naised riskivad iga päev oma tööd tehes elu ja tervisega. Nad kaitsevad seda, mida vahel iseenesest mõistetavaks kipume pidama. Suuresti just tänu nende tööle on meil vabadus lubada lastel ise kooli minna ja sealt tulla ilma nende pärast liialt muretsemata, julgus soovi korral öises linnas jalutada ja end turvaliselt tunda ning võimalus vajadusel usaldusväärset ja professionaalset abi kutsuda. Need võimalused ja vabadused ei ole tulnud kergelt või iseenesest. Nende nimel on võidelnud päris inimesed ja nende vabaduste eest on langenud tänaseks 24 politseinikku. Täna, 15. detsembril, mälestame teenistuskohustuste täitmisel hukkunud politseinikke. Me mäletame aga neid alati – täna, homme, kuni me kestame.“

Õhtul toimunud mälestustseremoonial asetasid siseminister Kristian Jaani, siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna, PPA peadirektor Elmar Vaher ja Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu hukkunud politseinike mälestusmärgi juurde pärja ning sõnavõtu tegi PPA kaplan Tuuli Raamat.

Peale tseremooniat suunduti Paide Püha Risti kirikusse jumalateenistusele. Jumalateenistust viisid läbi PPA peakaplan Valdo Lust, kaplanid Ago Rand, Priidu Ellam ja Tuuli Raamat ning praost Katrin-Helena Melder.

Mäos asuv mälestusmärk püstitati traagiliselt hukkunud Järva liikluspolitseinike Marek Lemmingu ja Argo Kivi mälestuseks, kes 15. detsembril 1994. aastal koos kolleegide Janek Tšeljadinovi ja Väino Neidoga peatasid Mäos dokumentide ja koorma kontrolliks veoauto Kamaz. Veoauto koormaks oli eelmisel päeval Tallinnast röövitud alkohol. Koorma ülevaatamise ajal väljus veoautost Andrei Iljuhhin, kes avas politseinike pihta tule. Marek Lemming hukkus sündmuskohal, Argo Kivi suri teel haiglasse, Janek Tšeljadinov sai tulevahetuses raskelt vigastada, Väino Neido pääses ainsana vigastusteta.

Head Uudised GoodNews