1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PÕLVAMAALE ÖKOFESTIVALILE I Ökofestivali nädalavahetus pakub tegevusi kogu perele
PÕLVAMAALE ÖKOFESTIVALILE I Ökofestivali nädalavahetus pakub tegevusi kogu perele

PÕLVAMAALE ÖKOFESTIVALILE I Ökofestivali nädalavahetus pakub tegevusi kogu perele

Augusti kolmandal nädalavahetusel, 16.–18. augustini oodatakse taas nii külastajaid kui ka kohalikke inimesi Põlvamaale Ökofestivalile. Juba 14. korda toimuva Ökofestivali kahel esimesel päeval toimuvad erinevad põnevad üritused ja töötoad üle maakonna, festival kulmineerub pühapäeval Karilatsis toimuva perepäeva ja laadaga.

Reede, 16. august

Ökofestivali programmi alustab hommikupoolikul okstest aia punumise õpituba Maarja Külas (erivajadustega inimeste kogukond Taevaskoja-Kiidjärve vahel). Osaleja saab tutvuda Maarja Küla tegemistega, soetada kohapeal valminud meeneid ning olla abiks külatiigi ümber okstest aia punumisel.

Kell 12–19 saab nii suurem kui väiksem festivali külastaja Vastse-Kuustes Kagu Vibuklubi instruktori juhendamisel algteadmised vibulaskmisest – ja kes teab, võib-olla pisiku külge ka edaspidi selle spordialaga tegelema jääda.

Pärastlõunasel ajal ootab käänulisel Postiteel toimetav Eesti Maanteemuuseum endale külla. Kell 14–15 saab meisterdada endale omapärase liikumisvahendi – kepphobuse. Kell 16 stardib giidituur tutvuma muuseumi uue näitusekeskkonnaga „Masinate valitsemine”.

Reedel ja ka laupäeval kell 15 on nobenäpud oodatud Räpina külje alla Tamme galeriisse, kus tekstiilikunstnik Monica del Norte õpetuse järgi valmistatakse imepisikestest kangajääkidest endale midagi erilist.

Laupäev, 17. august

Laupäeval alustab Põlva Talurahvamuuseum oma 40. tegutsemisaasta tähistamisega juba hommikul kell 9.  Muuseumi tegevuspäeval pakutakse külastajatele väga erinevaid programme, milles kaasa lüüa. Tasub minna kogu perega ja vaadata, kuidas vanasti taludes elati ja koolis käidi.

Kell 10 lööb Mooste suure mõisahoovi kihama Taaskasutuskoja kirbuturg, kuhu saab tulla ostma ja müüma, vahetama ja kauplema. Kes midagi uut majapidamisse soetada ei taha, aga soovib endale armsa, parandamist vajava eseme korda teha, saab sel ajal tulla Mooste Kunstikeskusesse ehk MoKSi, kus Paranduskohviku meistrid on nõu ja jõuga abiks.

Kell 10–13 on lapsed alates 8. eluaastast oodatud SUP-laua ehk aerusurfilaua ja kajaki algõppe koolitusele Räpina sadamasse.

Pokumaa seekordne eriprogramm on taimetrükis postkaardi/pildi valmistamine. Huvilised saavad avastada taimedes sisalduvaid värvitoone ning lahendada väikese kompositsiooniülesande.

Põlvamaal Protto talus valmivad imelised Wiera käsitööküünlad ning kell 14 algavas õpitoas saab igaüks oma isikliku soovi järgi luksusliku aroomiküünla endalegi valmistada.

Kell 17 algab Lättekoja suvekooli järgmine tund: Eneseväljenduse kunst – hääled meie sees ja ümber, mida viib läbi Jaan Krivel.

Õhtu lõpetab kell 19 Viia-Jaani labürinditalus aset leidev tuletseremoonia väeringides.

Pühapäev, 18. august

Ökofestivali perepäev-laat toimub pühapäeval, 18. augustil Karilatsi Vabaõhumuuseumis (endise nimega Põlva Talurahvamuuseumis) Karilatsis. Laadalt saab osta eestimaist toitu ja käsitööd, aiasaaduseid ning looduskosmeetikat.

Lisaks on kohal erinevad teabetelgid, toimuvad töötoad ja meeleolu loovad Mooste Rahvamuusikakooli muusikud. Pere kõige pisematele pakuvad tegevust Pokumaa elanikud ja Kirsi Ponitalu ponid, lapsed saavad endale meisterdada armsa rullnuku.

Keskkonnasõbraliku eluviisi nõuandeid ja nippe jagatakse mitmes seminaris ning õpitoas – kuidas kasutada keskkonnasõbralikke riidest mähkmeid, kuidas elada nii, et jäätmeid ei teki, antakse nõu vanade akende korrastamise kohta ja toimub imetamise teemaline vestlusring.

„Ökofestivalil oleme alati rõhutanud keskkonnasäästlikkust, sest laadal tekib paratamatult pakendamisega prügi. Sel aastal oleme müüjatele pannud eriliselt südamele, et kaupleja kasutaks kauba pakendamiseks ja toiduainete degusteerimisel ainult ümbertöödeldavast või komposteeritavast materjalist nõusid ning korraldab jäätmete liigiti kogumist”, ütles Ökofestivali laada korraldaja Diana Plakso. Perepäeva jäätmete sorteerimisel on abiks algatus Kuhuviia.ee.

Täpsemat informatsiooni Ökofestivali kohta saab festivali kodulehelt www.ecofest.ee ja Facebooki lehelt „Ökofestival Põlvamaal”.

Head Uudised GoodNews