1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Presidendi noore kultuuritegelase preemia pälvis režissöör Sander Joon
Presidendi noore kultuuritegelase preemia pälvis režissöör Sander Joon

Presidendi noore kultuuritegelase preemia pälvis režissöör Sander Joon

President Alar Karis andis Kadriorus üle noore kultuuritegelase preemia, mille pälvis tänavu režissöör Sander Joon. Tema töö nii animafilmi režissööri kui kunstnikuna on aidanud elule mitmed kodumaised filmid kui ka suured ja rahvusvahelised tööd.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Eesti kultuur on suur ja rikas, aga nende tegijaid on alati vähe. Seda enam on oluline nende panus ja vastutus. Aga ka see, et meie publikuna neid märkaksime ja toetaksime. Kultuur hoiab meid koos ja loob meie vaimu,“ ütles president Karis preemiat üle andes.

Kultuur hoiab meid koos ja loob meie vaimu.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis tõi välja, et Joon on olnud ka Eesti Kunstiakadeemias animatsiooni eriala õppejõud ja mentor noorematele animafilmitegijatele. „Tagasiandmine oma koolile ja kodumaale juba nii noores eas on väga sümpaatne ning näitab selle noore mehe väärtusi,“ sõnas riigipea.

Joon on oma töö kaudu isikupäraselt ja tundlikult rääkinud ühiskonnale vajalikest teemadest. Tema filme iseloomustab absurdi huumor ja sürreaalsed olukorrad, vaba joon ja tundlikud, puudutavad teemad. Tema debüütfilm „Velodrool“ rääkis sõltuvusest, esimese eesti filmina Oscari 15 parimat filmi sekka jõudnud „Sierra“ aga vaimsest tervisest. Temata ei oleks sellisel kujul „Vanamehe filmi“ ega Andrus Kiviräha „Pilti, mis öösel liigutas“ ega Ameerika tuntud animastuudio Titmouse’i miljoniteni jõudnud animaseriaali „Ricky ja Morty“ reklaami. Samuti poleks koroonapandeemia aegset kaugtöö valusid kajastanud Zoomi-akna reklaami ega Hulu saadetevahelist klippi.

President Alar Karis, Sander Joon ja produtsent Aurelia Aasa. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia on mõeldud kuni 35-aastasele silmapaistvale kultuuritegelasele tänuks ja tunnustuseks tehtu eest ning edasiseks innustuseks. 5000 euro suurust preemiat rahastab aastast 2018 ettevõtja Enn Kunila.

Varem on preemia pälvinud näiteks dramaturg Eero Epner, luuletaja Kristiina Ehin, džässmuusik Kadri Voorand, arvutimänguloojad Robert Kurvitz ja Aleksander Rostov, helilooja ja dirigent Rasmus Puur ning viimati balletitantsija ja koreograaf Jevgeni Grib.

Head Uudised GoodNews