1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Alar Karis Belgias: Belgia ja Eesti head suhted on osa Euroopa ühtsusest
President Alar Karis Belgias: Belgia ja Eesti head suhted on osa Euroopa ühtsusest

President Alar Karis Belgias: Belgia ja Eesti head suhted on osa Euroopa ühtsusest

President Alar Karis kohtus Brüsselis belglaste kuninga Philippe I-ga. Kohtumise keskmes olid Eesti ja Belgia kahepoolsed suhted ning Euroopa aktuaalsed julgeolekuküsimused.

“Kuigi geograafia ning ajalugu on Belgiat ja Eestit kujundanud eri moel, ühendavad kaht riiki jagatud väärtused, ühine nägemus Euroopa julgeoleku probleemidest ning arusaam digiriigi võimalustest meie kodanike jaoks,” sõnas president Alar Karis kolmapäeval kohtumisel belglaste kuninga Philippe I-ga. 

Eesti president avaldas tänu ja tunnustust Belgia õhuväelastele, kes osana Balti õhuturbest läinud aasta lõpust kuni märtsikuuni oma üksusega Ämari lennuväebaasis tegutsevad. Belgia oli ka esimene riik, kelle õhuvägi 2004. aastal Balti õhuturbe missiooni panustas. Kuningas mainis kiitvalt, et Eesti on kaitseväelastele olnud võõrustajana hea partner. Samuti avaldas kuningas heameelt koostöö osas, mida riigid teevad küberkaitse alal ning tõi välja tõhusa koostöö Sahelis. 

Riigipead arutasid võimalusi kahepoolse koostöö süvendamiseks iseäranis e-tervise valdkonnas, kus Eesti on valmis jätkama nii patsiendiandmete vahetamise kui digiretseptide vastastikuse tunnustamise alal. Nõustuti, et selline piiriülene kahepoolne koostöökogemus võib just pandeemiaolusid arvestades olla hea pinnas Euroopa Liidu-ülesteks lahendusteks. 

Kohtumisel käsitleti Euro-Atlandi ja regionaalse julgeoleku olukorda ning vahetati mõtteid seoses käesoleval nädalal toimunud ja toimuvate teemakohaste kohtumistega erinevatel rahvusvahelistel foorumitel. Riigipead leidsid, et ehkki praegu on veel vara hinnata kohtumiste reaalset mõju, on tähtis, et osapooled ühise laua taha kokku tulevad. Mõlemad avaldasid muret olukorra pärast Ukrainas ja selle piiridel ning leidsid, et olukorra eskaleerumine on julgeolekurisk kogu Euroopale. Peamine on olukorra de-eskaleerimine Venemaa poolt, mistõttu on vajalik nii liitlaste ühtsus kui ka jätkuv toetus Ukrainale.

Head Uudised GoodNews