1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Alar Karis: geopoliitilistest lõhedest ja vetoõiguse väärkasutamisest halvatud Julgeolekunõukogu vajab muudatusi
President Alar Karis: geopoliitilistest lõhedest ja vetoõiguse väärkasutamisest halvatud Julgeolekunõukogu vajab muudatusi

President Alar Karis: geopoliitilistest lõhedest ja vetoõiguse väärkasutamisest halvatud Julgeolekunõukogu vajab muudatusi

President Alar Karis avas New Yorgis ÜRO peakorteris kõrgetasemelise ümarlauaarutelu, mille fookus oli rahvusvahelise koostöö tulevik ja ÜRO roll tänapäeva kõikehõlmavas julgeolekupildis. „Geopoliitilistest lõhedest ja vetoõiguse väärkasutamisest halvatud Julgeolekunõukogu vajab muudatusi. Riikide suveräänsust ja tulevikku kaitsev süsteem tuleb korda teha,“ rõhutas president Karis Eesti algatusel ning koostöös Liechtensteini, Guyana, Sierra Leone, Singapuri ja Kuveidiga toimunud kõrgetasemelise äärekohtumisel.

Geopoliitilistest lõhedest ja vetoõiguse väärkasutamisest halvatud Julgeolekunõukogu vajab muudatusi.

ÜRO on president Karise sõnul olnud ligi kaheksa aastakümmet rahvusvahelise rahu, julgeoleku ja arengu tagamise keskne platvorm. „Rahvusvaheline süsteem, mille aluseks on rahvusvaheline õigus ja ÜRO põhikiri, on suveräänsuse ja õiguste kaitsel kriitilise tähtsusega kõikidele riikidele, kuid eriti väikeriikidele.“

Foto: Raigo Pajula

„Me toetume õigusriigile, mitte tugevama õigusele. Ainult ÜRO põhikirja põhimõtteid järgides saame tagada, et iga riik – sõltumata suurusest või võimsusest – saab vabalt eksisteerida ja areneda,“ rõhutas Karis kõnes. „Meie rahvusvahelise korra tugevus peitub mitte väheste domineerimises, vaid kõigi rahvaste ühises pühendumuses ÜRO põhikirja põhimõtetele,“ rõhutas Eesti riigipea.

Me toetume õigusriigile, mitte tugevama õigusele. Ainult ÜRO põhikirja põhimõtteid järgides saame tagada, et iga riik – sõltumata suurusest või võimsusest – saab vabalt eksisteerida ja areneda.

Ta toonitas ÜRO põhikirja järgimise olulisust, Julgeolekunõukogu töömeetodite parandamise vajadust, vetoõiguse piiramise algatust, Peaassambleele tugevama rolli andmise olulisust ning vajadust tagada, et väikeste ja keskmise suurusega riikide hääled oleksid kuulda ja arvesse võetud. President Karise sõnul on tähtis, et ÜRO jääks tõhusaks platvormiks rahu, heaolu ja õigluse tagamisel kogu inimkonnale.

Foto: Raigo Pajula

Vabariigi President kohtus New Yorgis Bosnia ja Hertsegoviina presidentuuri esimehe Denis Bećirovićiga, kellega oli juttu Euroopa Liidu ja NATO-ga liitumisest ning julgeolekuolukorrast Balkani regioonis. President Karis kinnitas Eesti tuge ja valmisolekut jagada EL-i ja NATO-ga liitumise kogemusi, Bosnia ja Hertsegoviina reformitee kiirendamiseks.

President Karis kinnitas Eesti tuge ja valmisolekut jagada EL-i ja NATO-ga liitumise kogemusi, Bosnia ja Hertsegoviina reformitee kiirendamiseks.

Ida-Timori peaministri Xanana Gusmãoga arutas Eesti riigipea võimalusi digikoostööks ja rääkis Eesti e-valitsemise kogemusest. Samuti oli juttu arengutest mõlema riigi naabruskonnas ja Euroopa julgeolekust.

Eesti riigipea kohtus New Yorgis ka Liechtensteini Vürstiriigi peaministri Daniel Rischiga, kellega räägiti koostööst ÜROs. Eesti ja Liechtenstein kuuluvad koos ÜRO tuumikgruppi, mille eesmärk on saavutada rahvusvahelise tribunali loomine agressioonikuriteo menetlemiseks.

Head Uudised GoodNews