1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Alar Karis kohtumisel Poola välisministriga: Venemaa surve tõi esile NATO ja ELi tugeva ühtsuse
President Alar Karis kohtumisel Poola välisministriga: Venemaa surve tõi esile NATO ja ELi tugeva ühtsuse

President Alar Karis kohtumisel Poola välisministriga: Venemaa surve tõi esile NATO ja ELi tugeva ühtsuse

President Alar Karis rõhutas Kadriorus Poola välisministri Zbigniew Rauga kohtudes, et julgeolekuolukorra pingestamisega on Venemaa Euroopa lõhestamise asemel toonud hoopis esile NATO ja Euroopa Liidu tugeva ühtsuse.

President Karise ja välisminister Rau kohtumise kese oli Euroopa julgeolekuolukorra halvenemisel, Venemaa tegevusel Ukraina ümber ning Valgevenes peatselt algavatel sõjalistel õppustel.

Foto: Mattias Tammet/ Vabariigi Presidendi Kantselei

„Euroopa pingeline julgeolekuolukord vajab NATO idatiiva heidutuse tugevdamist. See tähendab ka Balti-Poola piirkonnas liitlaste kohaloleku suurendamist,“ sõnas Eesti riigipea. „Valgevenesse õppuste eesmärgil viidud Venemaa sõjaline kohalolek on seal suurim pärast külma sõda. See ei ohusta mitte ainult Ukrainat, vaid kogu Euroopa julgeolekupilti,“ märkis president Karis. Riigipea rõhutas, et Ukrainal on Eesti kindel poliitiline toetus ja abi.

Poolal on president Karise sõnul Eesti, aga ka laiemalt siinse piirkonna julgeoleku hoidmisel oluline roll. „Hindan kõrgelt Poola panust Eesti julgeoleku kindlustamisel ning lähedast koostööd NATOs. NATO õhuturbemissioonil osalevad Poola hävitajad on meie õhuruumi korduvalt kaitsnud nii Ämarist kui ka Šiauliaist. Samuti on meie kaitseväelased koos harjutanud ühistel õppustel,“ tõi riigipea esile.

Samuti rääkisid President Karis ja välisminister Rau ka olukorrast Poola-Valgevene piiril. Nad tõid välja Eesti ja Poola kaitseväelaste head koostööd Valgevene hübriidrünnakule vastu seismisel Euroopa Liidu välispiiril.

Eesti riigipea õnnitles Poolat ja soovis edu aasta algul alanud Euroopa Koostöö- ja Julgeolekuorganisatsiooni (OSCE) eesistumise puhul.

Head Uudised GoodNews