1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Alar Karis: lõppeval aastal nägime, kui palju on ühtsuses tugevust
President Alar Karis: lõppeval aastal nägime, kui palju on ühtsuses tugevust

President Alar Karis: lõppeval aastal nägime, kui palju on ühtsuses tugevust

President Alar Karis ütles Eestis resideeruva diplomaatilise korpuse vastuvõtul peetud sõnavõtus, et lõppeval aastal oleme näinud, kui palju on ühtsuses ja ühistegevuses tugevust. „Tõepoolest, see on ainus viis, kuidas me saame kaitsta mitte ainult oma julgeolekut, vaid ka väärtusi,“ ütles riigipea.

Foto: Arno Mikkor, Vabariigi Presidendi Kantselei

„Alustasime seda aastat võitluses COVID-i pandeemia sabaotsaga, teravnevate pingetega Venemaaga ja seejärel traagilise sõjaga, mille Venemaa vallandas Ukrainas,“ rääkis president Karis lõppevale aastale tagasi vaadates. „Lõpetame 2022. aasta kõrge inflatsiooni tingimustes, tõsiste küsimustega seoses energiajulgeolekuga. Ajal, mil Venemaa on võtnud Ukraina tsiviilelanikkonna peamiseks sõjaliseks sihtmärgiks, mis tuleb murda ja hävitada.“

Foto: Arno Mikkor, Vabariigi Presidendi Kantselei

„Läbi kõigi nende väljakutsete oleme suutnud jääda ühtseks, üksteist toetada ega ole alla andnud,“ ütles president Karis. „Olen rohkem kui kunagi varem uhke selle üle, et olen eurooplane, ja olen rohkem kui kunagi varem veendunud Euroopa Liidu ja NATO väärtuses Euro-Atlandi ruumi rahu, stabiilsuse, julgeoleku ja õitsengu tagamisel.“

Foto: Arno Mikkor, Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea sõnul on kõiki inspireerinud ja avaldanud muljet Ukraina rahva vaprus, vastupidavus ja võitlusvaim. „Kindlameelsus kaitsta oma rahvust, demokraatiat ja õigust valida Euroopa oma poliitiliseks koduks. Hind, mida nad maksavad vabaduse eest oma saatust valida, on kujuteldamatult kõrge,“ ütles president Karis.

President Karise sõnul tuleb ÜRO põhikirja kohaselt kõigil riikidel seista Ukraina kõrval ja teha kõik endast olenev, et kaitsta Ukraina territoriaalset terviklikkust. Tema sõnul on ülioluline, et Venemaa maksaks tekitatud kahjude eest ja sõjakurjategijad võetaks vastutusele. Samuti on meil oluline saada tugevamaks, et ennast paremini kaitsta.

Foto: Arno Mikkor, Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea sõnul on järgmisel aastal meie jõupingutuste keskmes Ukrainale antava majandusliku ja sõjalise toetuse jätkumine ning Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni jätkamine. „Me teame, kui väärtuslik on mitte ainult liikmesus, vaid ka liitumise ettevalmistamiseks vajalik töö,“ ütles ta. „Laienemine toimub siis, kui kandidaadid on täitnud asjakohased kriteeriumid. Kui meie eesmärk on rahu, peaksime laienemisse tõsiselt suhtuma, sest NATO ja Euroopa Liidu liikmelisus on ainsad elujõulised tagatised rahu ja julgeoleku tagamiseks Euroopas,“ ütles riigipea.

Head Uudised GoodNews