1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. President Alar Karis: meie muusikaline seeneniidistik on tugev
President Alar Karis: meie muusikaline seeneniidistik on tugev

President Alar Karis: meie muusikaline seeneniidistik on tugev

Suursündmus ViruLaul24 tõi Kohtla-Järvel lavale üle 200 muusiku, sh Ida-Virumaa noorte ühendkoori ja Alika, kes Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamiseks esitasid eesti keeles Olav Ehala laule Leelo Tungla tekstidele.

Vabariigi President Alar Karis ütles sündmuse avamisel, et kooslaulmine on eestlase elu osa olnud aastasadu, kui lauldi tööd tehes, pulmi pidades, lahkunuid ära saates, mängides, kiigel käies ja mujalgi. “Meie rahvalaulu traditsiooni uurides võib vahel mulje jääda, et eestlane laulis kogu aeg, vahetpidamata. Ja nii see võiski olla, sest laul aitas elada, laul liitis inimesi. Ja need laulud muutusid vastavalt olukorrale, ajale, vastavalt eeslaulja tunnetele ja mõtetele. Laul oli kogu Eestit hõlmav salajane seeneniidistik, mis meid omavahel sidus. See seeneniidistik kestab tänaseni,” ütles Karis. “Meie muusikaline seeneniidistik on tugev.”

Meie rahvalaulu traditsiooni uurides võib vahel mulje jääda, et eestlane laulis kogu aeg, vahetpidamata. Ja nii see võiski olla, sest laul aitas elada, laul liitis inimesi.

Eesti Muusikanõukogu president Ivari Ilja ütles, et meie ühiskond on eriilmeline ning me soovime, et kõik selle liikmed tunneksid end osana Eesti keele- ja kultuuriruumist. “Muusika on võimas, universaalne keel, mille abil loodud sillad on vastupidavad ja ületavad nii keelelisi kui kultuurilisi barjääre. Eesti Muusikanõukogu pakkus välja mõtte edendada lõimumist läbi muusika ning koostöös Integratsiooni Sihtasutusega viisime idee ellu.”

Foto: Andres Mikkor

Täna kell 19 toimub ViruLaul24 Narva Geneva kontserdimajas ja homme kell 14 Toila laululaval. Kõik kontserdid on publikule tasuta.

Suurprojekti algataja on Eesti Muusikanõukogu. Sündmuse kunstiline juht on dirigent Hirvo surva. Sündmus kuulub kultuuririkkuse aasta programmi. Kohtla-Järve kontserdist tegi salvestuse Eesti Televisioon ja see on eetris 23. augustil.

ViruLaul24 jaoks moodustatud Ida-Virumaa noorte ühendkoor koosneb:

  • Kohtla-Järve Gümnaasiumi
  • Narva Eesti Gümnaasiumi
  • Narva Eesti Põhikooli
  • Narva Kesklinna kooli
  • Narva Muusikakooli Instrumentaalosakonna
  • Narva Muusikakooli tütarlastekoori
  • Narva Poistekoori
  • Narva Vanalinna Põhikooli
  • Sinimäe Põhikooli
  • Segakoori Vaimustus
  • Toila Gümnaasiumi koori liikmetest

Koos nendega astuvad ViruLaul24 kontsertidel lavale Narva Eesti keele maja Tandemkoor, ETV tütarlastekoor, Rahvusooper Estonia Noormeestekoor, Rahvusooper Estonia Poistekoori Meeskvintett, kooristuudio So-La-Re, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengid, Eesti Interpreetide Liidu muusikud, Narva Linna Sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

Sündmust ViruLaul24 toetavad: Integratsiooni SA, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Meresuu SPA, ViruKeemia Grupp, Selver, Balbiino, Astri keskus, Fama kaubanduskeskus, Selver, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Narva Sümfooniaorkester, Eesti Interpreetide Liit.

GALERII: ANDRES MIKKOR

Joanna Koovit Head sõnad on inimese hingele tõeline palsam. Uudiseid on igasuguseid, aga head on just need, mis panevad silma särama, annavad lootust ning kannavad sind julgelt edasi – teades, et headus on päriselt maailmas olemas!
Hea sõna muudab maailma.