1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. President Alar Karis Prantsusmaa välisministrile: oleme näinud rahu Venemaaga, mis võib olla kohati sama hull kui sõda
President Alar Karis Prantsusmaa välisministrile: oleme näinud rahu Venemaaga, mis võib olla kohati sama hull kui sõda

President Alar Karis Prantsusmaa välisministrile: oleme näinud rahu Venemaaga, mis võib olla kohati sama hull kui sõda

President Alar Karis rõhutas Kadriorus Prantsusmaa välisministri Jean-Yves Le Drianiga kohtudes, et Euroopa julgeolekuarhitektuur on pöördepunktis ning meie tulevik ja tagajärjed järgmistele põlvkondadele sõltuvad praegustest otsustest.

President Karise ja välisminister Le Driani kohtumise arutelu keskendus Venemaa sõjale Ukraina vastu ning omavahelisele kaitsekoostööle.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„Eesti toetab püüdlusi, mis lõpetaksid sõjategevuse Ukrainas, kuid ainus rahu, mida aktsepteerime, on see, mida aktsepteerivad ukrainlased. Oleme elanud Vene võimu all ja näinud nende rahu, uskuge mind, see võib olla sama hull kui sõda,“ ütles president Karis Prantsusmaa välisministrile.

Riigipea sõnul peavad kõik Euroopa Liidu liikmed ja NATO liitlased toetama Ukrainat sõjaliselt ja poliitiliselt, aga andma ka humanitaarabi. „Ukraina võitleb täna euroopalike väärtuste eest – nad võitlevad meie kõigi eest,“ rääkis president Karis. „Venemaa kaotab selle sõja, aga selleks peab püsima samameelsete riikide ühtsus ja sanktsioonid peavad tõstma agressiooni hinna väga kõrgeks. Seepärast tuleb jätkata ühiseid jõupingutusi järgmiste sanktsioonipakettide ettevalmistamiseks.“

President Karis kinnitas, et Prantsusmaa on Eestile väga hea ja oluline partner NATOs ning avaldas tänu Prantsusmaale suurendatud relvajõudude kohaloleku eest Eestis ning panuse eest Balti õhuruumi turvamisel ja piirkonna julgeoleku tagamisel. President Karis mainis ka kahe riigi varasemat head koostööd Malis, kuid märkis, et halvenenud julgeolekuolukorra tõttu peavad kõik Saheli piirkonnaga tegelevad riigid hoolikalt kaaluma oma edasisi tegevusi terrorismivastases võitluses selles keerulises piirkonnas.

Riigipea tõi kohtumisel esile ka Eesti ja Prantsusmaa hea koostöö Euroopa Liidus ning Prantsusmaa Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal mõlema riigi jaoks olulise digiturgude akti edusammude osas. Rääkides kahe riigi edasisest koostööst avaldas riigipea lootust, et juba järgmisel kohtumisel saab süvendatult arutada kultuuri-, majandus- ja digikoostöö tugevdamise võimalusi, mis tänases julgeolekuolukorras on jäänud tahaplaanile.

Head Uudised GoodNews