1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Ilves õnnitles Lätit iseseisvuspäeva puhul
President Ilves õnnitles Lätit iseseisvuspäeva puhul

President Ilves õnnitles Lätit iseseisvuspäeva puhul

Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves

President Toomas Hendrik Ilves õnnitles Lätit riigi 96. sünnipäeva puhul.

“Soovin Sulle ja kogu Lätile õnne teie riigi sünnipäeva puhul,” kirjutas president Ilves Läti riigipeale Andris Bērziņšile saadetud õnnitluses.

Ilves nimetas Eesti ja Läti suhteid tihedateks ja usalduslikeks, mis on kahe ammuse sõbra puhul loomulik. „Seda meenutab kõigile nähtavalt Eesti ja Läti ühine südasuvine vabatahtlike riigikaitseorganisatsioonide paraad Valgas ning igapäevaselt lugematud kontaktid kahe maa ettevõtjate, kultuuriinimeste, riigiametnike, õppejõudude ja tudengite, kohalike omavalitsuste või lihtsalt tavakodanike vahel,“ kirjutas Eesti riigipea.

President Ilves tõdes, et Euroopal, kõigil demokraatlikel riikidel on seljataga tõsine ja väljakutseid nõudnud aastaring. “Tähistades veerand sajandi möödumist Berliini müüri langemisest ja võttes nüüd sealsamas vastu Balti riikidele antud Kuldse Victoria auhinda, näeme me ometi Euroopas uute eraldusjoonte kerkimist, kui taas annekteeritakse sõjalise jõuga territooriume ja toetatakse naaberriigi terviklikkuse vastu sõdivaid relvastatud separatiste.”

Riigipea sõnul on kõigile oluline laiem vastutustunne siinse piirkonna julgeoleku hoidmise ja edendamise eest ning kõik saavad liitlastena anda selleks oma õiglase panuse.

Eesti riigipea soovis jõudu, järjekindlust ja otsustavust Läti riigiaparaadile, sest peagi tõuseb Lätil Euroopa Liidu eesistujariigiks.

„Elagu Läti riik, elagu Läti rahvas!“ lõpetas president Ilves Läti kolleegile saadetud õnnitluskirja.

Läti kuulutas end iseseisvaks 1918. aasta 18. novembril.

Head Uudised GoodNews