1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid arutas Jaapani peaminister Abega võimalusi kahe riigi ettevõtete koostöö hoogustamiseks
President Kaljulaid arutas Jaapani peaminister Abega võimalusi kahe riigi ettevõtete koostöö hoogustamiseks

President Kaljulaid arutas Jaapani peaminister Abega võimalusi kahe riigi ettevõtete koostöö hoogustamiseks

Jaapanis töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus täna Tokyos Jaapani peaministri Shinzo Abega. Kohtumise peamiseks teemaks oli uute võimaluste loomine kahe riigi ettevõtetele ning koostöö digitaliseerimise ja e-valitsemise vallas.

Kohtumise alguses avaldas riigipea peaminister Abele ja Jaapani rahvale kaastunnet purustuste ja ohvrite tõttu, mille põhjustas möödunud nädalal saareriiki räsinud taifuun Hagibis.

„Eesti ja Jaapani suhetes on viimase aasta jooksul toimunud mitu sisulist edasiminekut. Hiljuti jõustus EL-Jaapani majanduspartnerluse leping ning alles paari päeva eest ratifitseeris Riigikogu töötamisõigusega turismiviisade lepingu. Need on konkreetsed sammud, mis loovad loodetavasti mitmeid uusi võimalusi kahe riigi ettevõtetele, et tihendada majandussidemeid,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist. Jaapan on ka Aasia riikidest suurima e-residentide arvuga riik ning Jaapani kodanikest e-residendid on tänaseks loonud Eestis juba üle 200 ettevõtte.

Riigipea ja peaminister arutasid ka koostöö tihendamise võimalusi e-valitsemise vallas ning president Kaljulaid kinnitas Eesti valmisolekut oma kogemusi jagada. „Eesti edu põhineb ühe ja ühise x-tee platvormi kasutamisel ning Eesti ettevõtted on seda kogemust juba praegu Jaapanisse eksportimas,“ ütles riigipea.

President Kaljulaid õnnitles peaminister Abet ka Reiwa ajastu alguse puhul ning edukate ettevalmistuste eest järgmisel suvel Tokyos peetavateks olümpiamängudeks.

President Kaljulaid on neljapäevasel töövisiidil Jaapanis, kus osales keiser Naruhito kroonimisel. Lisaks on riigipea kohtunud mitmete ettevõtetega ning pidanud kaks avalikku loengut. Tagasi kodumaale naaseb Vabariigi President homme õhtupoolikul.

Head Uudised GoodNews