1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid Itaalia kolleegiga kohtudes: riigid peavad väljakutsete lahendamisel püsima ühtsena
President Kaljulaid Itaalia kolleegiga kohtudes: riigid peavad väljakutsete lahendamisel püsima ühtsena

President Kaljulaid Itaalia kolleegiga kohtudes: riigid peavad väljakutsete lahendamisel püsima ühtsena

Fotod: Mattias Tammet

President Kersti Kaljulaid kohtus täna Kadriorus Eestis riigivisiidil viibiva Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga. Kohtumisel keskenduti rändekriisi ja julgeolekuküsimustele, mis on peamisteks Euroopa Liidu ja NATO ees seisvateks väljakutseteks ning mille lahendamisel peavad riigid püsima ühtsena.

„Kasu, mis me Euroopa Liidust saame, on ühine ja ühised on ka peamised väljakutsed, mille lahendamisel oleme koos tugevamad. Probleemide akuutsus Euroopa lõuna- ja põhjaosas võivad olla hetketi erinevad, kuid lahendada saavad riigid neid ainult koos. Nii nagu rändekriis ei ole Itaalia mure, ei ole NATO idatiiva julgeolekuküsimus ainult meie piirkonna probleem, vaid kogu Euroopa ja atlandiülese võrgustiku ühine väljakutse,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist oma Itaalia kolleegiga.

Eesti riigipea tänas Itaalia kollegi ka nende panuse eest Balti õhuturbemissiooni ning osalemise eest Tallinnas asuvas NATO küberkaitsekeskuses. Samas rõhutas riigipea ka Eesti rolli Lõuna-Euroopa probleemide lahendamisel ning tõi välja, et kõik Eesti tänased välismissioonid on lõunasuunalised. „Eesti panustab rändekriisi lahendamisesse vastavalt senistele kokkulepetele, meie kaitseväelased osalevad Vahemerel Euroopa Liidu mereväemissioonil,“ ütles president Kaljulaid.

Venemaast rääkides toonitas Vabariigi President, et kõige tugevam sõnum Venemaa vaenuliku käitumismustri vastu on EL-i ühtsus ja kindlameelsus. „Me ei näe põhjust muuta Varssavis ja Walesis tehtud otsuseid ning ühtne sanktsioonipoliitika peab jätkuma seni, kuni Venemaa ei ole asunud oma käitumist muutma ja rahvusvahelisi kohustusi täitma,“ ütles president Kaljulaid ning tänas ka Itaaliat nende otsuse eest pikendada Venemaale seatud sanktsioone poole aasta võrra.

Itaalia president Sergio Mattarella saabus täna Eestisse kahepäevasele riigivisiidile. Eelmise sel tasemel visiidi tegi Itaalia riigipea Eestisse 2004. aastal.

Head Uudised GoodNews