1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid Itaalias: peame olema solidaarsed ja üheskoos pingutama, et need, kes enim kriisis pihta saanud, saaks oma partneritele loota
President Kaljulaid Itaalias: peame olema solidaarsed ja üheskoos pingutama, et need, kes enim kriisis pihta saanud, saaks oma partneritele loota

President Kaljulaid Itaalias: peame olema solidaarsed ja üheskoos pingutama, et need, kes enim kriisis pihta saanud, saaks oma partneritele loota

Vabariigi President kohtus täna Roomas Itaalia presidendi Sergio Mattarella ja peaministri Giuseppe Contega. President Kaljulaid arutas Itaalia juhtidega nii riikide kahepoolseid suhteid, Euroopa majanduse taasteplaane kui ka migratsiooni ja digitaliseerimisega seonduvat.

Järgmise aasta alguses tähistavad Eesti ja Itaalia saja aasta möödumist kahe riigi diplomaatiliste suhete loomisest ning nii oli mõlema kohtumise üheks peateemaks kahe riigi omavahelised suhted. „Itaalia on Eestile hea partner Euroopa Liidus ja paljudes rahvusvahelistes organisatsioonides. Me usaldame nende teadmist ja infot selle kohta, mis toimuv Vahemerel ja Euroopast lõuna pool, niisamuti on nemad tänulikud meile meie piirkonna vaate eest,“ ütles president Kaljulaid kohtumisel ning tänas Itaalia riigijuhte ka nende panuse eest Eesti ja Baltikumi julgeolekusse.

Teise olulise teemana arutati kohtumisel kroonviiruskriisi mõju ja majanduste taastumisega seonduvat. „Meil kõigil seisab ees ühine pingutus – isegi kui vaktsiin jõuab inimesteni ja viiruse levik saadakse kontrolli alla, peame kogu Euroopa Liidus pingutama, et riikide majandusi võimalikult tõhusalt toetada. Selleks tuleb Euroopa järgmise rahastusperioodi eelarve ning taasteplaaniga kiiresti edasi liikuda. Niisamuti on oluline, et kui läheme ühise maksmumaksja majandusi turgutama, ei oleks see vaid rahakülv, vaid tooks kaasa uue hoo nii digi- kui rohepöördele,“ rääkis president Kaljulaid pärast kohtumist.

President Kaljulaid arutas peaminister Contega ka kahepoolset koostööd e-riigi ja digitaliseermise vallas. „Et ühiskonnas toimuks sisuline digipööre, on vaja kogu Euroopas luua eeldused ning soosiv õigusruum koos riigi poolt tagatud digi-IDga. Eesti on valmis oma kogemusi alati jagama,“ ütles meie riigipea kohtumisel. President Kaljulaid ja peaminister Conte arutasid ka viimaseid arenguid Euroopa Liidu idapartnerluse riikides ja Vahemere piirkonnas. Ühine arusaamine oli, et Euroopa Liit peab neis küsimustes olema põhimõttekindel ning tuginema oma sammudes meie ühistele väärtustele.

President Mattarellaga arutati pikalt ka migratsiooniküsimust. Vabariigi Presidendi sõnul on võti migratsioonisurve vähendamiseks jätkuvalt eeskätt rände algpõhjustega tegelemises. „Praegune pandeemia ilmselgelt suurendab rändesurvet, sest ka Aafrika majandused on keerulises olukorras ning suureneb inimeste hulk, kel on kohapeal kadunud töö ja motivatsioon kohapeal. Peame pingutama, et inimestel jaguks võimalusi ja tööd ikkagi nende kodukohas, ainult nii on võimalik seda survet vähendada,“ sõnas president Kaljulaid.

Riigipead arutasid pikalt ka kroonviiruskriisist räsitud Euroopa majanduse olukorda ja võimalusi majanduskasvu võimalikult tõhusaks taastamiseks. „Siin on kaks aspekti – esiteks peame olema solidaarsed ja üheskoos pingutama, et need, kes enim kriisis pihta saanud, saaks oma partneritele loota. Teisalt on meil ees viimase kümnendi parim võimalus, et nihestada Euroopa majandust ja tööturgu. Juba aastakümneid on jõukates majandustes hoitud palgad madalad ning selle asemel jagatud tulusid liialt ümber läbi maksude, nii et inimesed on palgavaesuse lõksus ja sõltuvad liigselt erinevatest toetustest ja abidest. See on surnud ring, kust tuleb välja murda ning praegune kriis pakub selleks unikaalse võimaluse, mida Euroopa Liit oma toetusmeetmetega peaks eesmärgiks võtma,“ selgitas president Kaljulaid.

Vabariigi President on täna ja homme visiidil Itaalias ning naaseb Eestisse homme.

Head Uudised GoodNews