1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid Keenias: see on paljude meie ettevõtete jaoks värav Aafrikasse
President Kaljulaid Keenias: see on paljude meie ettevõtete jaoks värav Aafrikasse

President Kaljulaid Keenias: see on paljude meie ettevõtete jaoks värav Aafrikasse

Keenias riigivisiidil olev Vabariigi President kohtus eile Nairobis oma ametikaaslase president Uhuru Kenyattaga. Kohtumise üheks peateemaks oli kahe riigi ettevõtete koostöö tihendamine, aga pikemalt arutati ka koostööd rahvusvahelisel areenil ning keskkonna-, hariduse ja e-valitsemise teemasid.

„Keenia on paljude meie uue majanduse ettevõtete jaoks atraktiivne sihtturg, millest tõukus ka praegune visiit. Aga Keenia on ka potentsiaalne värav Aafrika turule ja huvi selle riigi ja piirkonna vastu on meie ettevõtjate seas iga aastaga kasvanud. Nii Eesti kui Keenia on tugevad turumajanduse toetajad ja eeskätt on oluline, et suudaksime riikidena teha koostööd ja luua inspireeriva keskkonna, kus ettevõtteid koheldakse võrdselt ning mõlemad majandused saaksid kasvada,“ ütles president Kaljulaid kohtumise järel. Eesti riigipea tõi esile ka vajaduse sõlmida kahe riigi vahel investeeringute kaitse ja topeltmaksustamise vältimise lepingud, niisamuti Euroopa Liidu ja Keenia vaheliste kaubanduslepete vajadus.

Mõlemad riigipead rõhutasid kohtumisel kahe riigi koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides, eeskätt ÜROs. Julgeolekunõukogu valitud liikmed on sel aastal mõlemad riigid.  „Demokraatia, inimõigused, võrdne kohtlemine ja eraldi tähelepanu naiste ja laste olukorrale maailma kriisipiirkondades on mõlema riigi jaoks oluline, me jagame sama väärtusbaasi,“ ütles president Kaljulaid. Ta tõi esile ka Keenia rolli Ida-Aafrika ja Aafrika sarve regioonis laiemalt. „Sündmused siin piirkonnas on viimastel aastatel võtnud muret tekitavaid pöördeid ning seda olulisem on Keenia roll regiooni stabiilsuse tagamisel. See ei ole kerge ja kiiret edu on raske saavutada. Seda enam on oluline Keeniat nende püüdluste eest tunnustada.“

Riigipead rõhutasid ka kliimaprobleemidega tegelemise suurt tähtsust. „Meil ei ole vaja niivõrd uusi lubadusi ja järjest täiendavaid kokkuleppeid, kuivõrd juba võetud kohustuste täitmist. Rohepööre ei ole paraku ilus unistus, mille üle võib teoorias arutada – see on vältimatu ja paljudes riikides sõna otseses mõttes elu ja surma küsimus.  Peame keskenduma praktilistele sammudele, nii vana majanduse reformimisel kui uuele majandusele sobiva keskkonna loomisel. Ainult nii on meil mingi võimalus edu saavutada,“ rõhutas president Kaljulaid.

Riigipead arutasid ka viiruskriisi vastast võitlust ning Euroopa Liidu ja Keenia koostööd selles. Samuti keskenduti kohtumisel digikoostöö, hariduse ja meditsiinivaldkonna koostöövõimalustele. Kui digivaldkonnas on Eesti ja Keenia vahel vastastikuse mõistmise memorandum juba sõlmitud, siis kohtumise järel allkirjastasid kahe riigi ministeeriumide esindajad memorandumid ka poliitiliste konsultatsioonide, keskkonna ja tervishoiu alal.

Vabariigi President on kuni laupäevani riigivisiidil Keeniasse. Eile kohtus riigipea oma Keenia kolleegi president Kenyattaga, Euroopa Liidu Keenia esinduse juhi, ÜRO Nairobi esinduse juhi ja ÜRO organisatsioonide juhtidega. Täna on riigipeal ees kohtumine ÜRO asepeasekretäri Amina Mohammadiga, kohtumised UNICEFi ja teiste ÜRO organisatsioonidega, paneelvestlus Strathmore’i ülikoolis, mitme Eesti-Keenia koostööprojekti avamine ning Eesti-Keenia ärifoorumil kõnelemine.

Riigivisiit on kahe riigi omavahelise suhtlemise kõige pidulikum vorm. Oma ametiajal on president Kaljulaid teinud kuus riigivisiiti.

Head Uudised GoodNews