1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid kohtub Austrias sealse presidendiga
President Kaljulaid kohtub Austrias sealse presidendiga

President Kaljulaid kohtub Austrias sealse presidendiga

President Kersti Kaljulaid suundus 25. mail riigivisiidile Austriasse, et suurendada kahe riigi koostööd, eriti digi- ja rohepöördeteemadel ning tähistada diplomaatiliste suhete aastasada.

„Riigivisiit keskendub suuresti digi- ja rohepöördeteemadele. Eesti on digipöörde juba suuresti läbi viinud ja jagab oma kogemusi ka teiste riikidega. Austria on omakorda kliimaambitsioonide- ja rohepöördevallas üks Euroopa Liidu eesrindlikumaid riike. Oma teadmiseid ja kogemusi ühendades saame koos pakkuda tarku ja jätkusuutlikke lahendusi. Seetõttu on ka paljudel Eesti ettevõtetel huvi Austria turu ja sealsete koostööpartnerite vastu,“ lausus presidendi välisnõunik Lauri Kuusing.

Eesti riigipead saadab riigivisiidil ametlik delegatsioon, kuhu kuuluvad ka ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ja riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Lisaks on visiidil kaasas 11-liikmeline äridelegatsioon, kuhu kuuluvad ettevõtted targa transpordi ja logistikavaldkondadest.

Riigipea kohtub visiidi käigus Austria presidendi Alexander Van der Belleniga, rahvusnõukogu presidendi Wolfgang Sobotkaga, liidukantsler Sebastian Kurziga ja Viini linnapea Michael Ludwigiga. Visiidi ajal toimub riigipeade osalusel Eesti-Austria majandusfoorum. President Kaljulaid külastab ettevõtet Heinzel Group Holding, mille kontserni kuulub Eesti haavapuitmassitehas Estonian Cell, ja vähiravimeid tootvat ettevõtet Boehringer Ingelheim.

Neljapäeva hommikul toimub president Kaljulaiu ja president Van der Belleni debatt, mida modereerib Euroopa Komisjoni esindaja Austrias Martin Selmayr. Debati teemaks on Euroopa väljakutsed peale pandeemiat. 27. mail Eesti aja järgi kell 11.45 algavat debatti saab vaadata siin: “Debatten zur Zukunft Europas”.

Riigivisiit on kahe riigi omavahelise suhtlemise kõige pidulikum vorm. Aastas teeb Eesti president reeglina üks-kaks riigivisiiti ja võõrustab teist sama palju.

Tagasi kodumaale jõuab riigipea neljapäeva hilisõhtul.

Head Uudised GoodNews