1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid kohtus Washingtonis Ameerika Ühendriikide rahandusministriga
President Kaljulaid kohtus Washingtonis Ameerika Ühendriikide rahandusministriga

President Kaljulaid kohtus Washingtonis Ameerika Ühendriikide rahandusministriga

President Kaljulaid, kes on sel nädalal töövisiidil Ameerika Ühendriikides, kohtus Eesti aja järgi eile hilisõhtul Washingtonis Ameerika Ühendriikide rahandusministri Janet Yelleniga. Kohtumise peateemaks oli üleilmse suurettevõtete tulumaksu kehtestamine ja suurte rahvusvaheliste taristuvõrkude rahastamise läbipaistvuse tagamine.

„Riigid peavad ühiselt töötama selle nimel, et maksustamine oleks läbipaistev ja tõhus ning riikide maksusüsteemide erisusi ei saaks ära kasutada maksupettuseks. Samas pole OECD väljapakutud üleilmne tulumaks suurettevõtetele sellisel kujul kõige õnnestunum lahendus ja karistab hea maksudistsipliini ja lihtsa maksusüsteemiga väikeseid riike, nagu Eesti. Majandused arenevad läbi selle, kui riigid ausas konkurentsis parema ettevõtluskeskkonna nimel pingutavad, aga praegu pakutud lahendus seda ei soosi,“ selgitas president Kaljulaid kohtumisel Eesti seisukohti praegu väljapakutud lahenduse osas. Kohtumisel lepiti kokku, et vastastikuste seisukohtade selgitamist ja arutelu jätkatakse rahandusministrite tasemel.

Suurte piiriüleste taristuprojektide rahastamisest rääkides rõhutas Eesti riigipea, et kontroll võtmetähtsusega taristu üle on üks neid suuri küsimusi, mis jääb 21. sajandit defineerima. „Võitlusest selle üle, kes kontrollib riikide toimimise jaoks kriitilise tähtsusega taristut, saab iga aastaga aina olulisem geopoliitiline küsimus. Ühendused riikide sees ja riikide vahel on väga tugev jõuõlg. Me näeme kõikjal maailmas, et põrkuvad ühelt poolt demokraatlikud ja läbipaistvad investeeringud nendega, kelle eesmärgiks on läbi taristu kontrollimise saada ka kontroll konkreetse objekti, riigi või regiooni üle ja suurendada nii oma mõju. Kui demokraatlikud ja vaba turumajandust austavad riigid tahavad seda võitlust võita, on meil vaja kiiresti ja koordineeritult tegutseda,“ rääkis president Kaljulaid. Ta tõi näiteks Kolme Mere Algatuse investeerimisfondi, mis on üks võimalik mudel, kuidas selliseid küsimusi lahendada.

President Kaljulaid oli selle nädala esimeses pooles töövisiidil Ameerika Ühendriikides, kus lisaks rahandusminister Yellenile kohtus ka ÜRO peasekretäri Antonio Guterresega, Maailmapanga juhtidega ja UNICEF-i juhtidega ning osales mitmes mõjukas mõttekojas toimunud arutelul.

Riigipea naaseb kodumaale täna.

Head Uudised GoodNews