1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid kuulutas välja kaheksa seadust
President Kaljulaid kuulutas välja kaheksa seadust

President Kaljulaid kuulutas välja kaheksa seadust

President Kersti Kaljulaid kuulutas täna teiste seas välja Transpordiameti loomist ja Eesti Euroopa Tuumauuringute Organisatsooniga liitumist puudutavad seadusemuudatused, aga ka kodakondsusseaduse täienduse, millega saab naturalisatsiooni korras saadud kodakondsuse ära võtta raske riigivastase kuriteo toimepanemise tõttu.

Vabariigi Valitsuse seaduse ja teiste seaduste muutmisega ühendatakse 1. jaanuarist 2021 lennu-, maantee- ja veeteede ametid üheks ametiks nimega Transpordiamet.

Kodakondsuse seaduse § 28 täiendamisega lisatakse sinna kodakondsuse äravõtmise uue alusena raskete riigivastaste kuritegude toimepanemine. Selle kohaselt võib valitsus võtta Eesti kodakondsuse ära isikult, kelle kohta on jõustunud süüdimõistev otsus riigireetmise, luuretegevuse või terrorikuriteo eest. Säte kohaldub üksnes naturalisatsiooni korras kodakondsuse saajatele.

Turismiseaduse ja tarbijakaitseseaduse muudatustega vähendatakse majutusteenusele osutamise nõudeid, mis ei ole otseselt vajalikud või kus toimib hästi iseregulatsioon, nt kvaliteedinõuded. Teise suurem muudatusena jääb majutusettevõtete tärnidega seonduv sektori enda kujundada.

Mahepõllumajanduse seaduse ning taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse muutmisega viiakse see kooskõlla 2022. aasta 1. jaanuarist kohaldatava EL-i mahepõllumajanduse määrusega, mille tulemuseks peaksid olema lihtsamad normid, tõhusamad protsessid ja tarbija jaoks usaldusväärsed tooted.

Söödaseaduse muudatustega viiakse see kooskõlla alates 25. detsembrist kohalduva EL-i määrusega, millega kehtestatakse erisööda kasutusotstarvete ja nende saavutamiseks vajalike kasutusviiside loetelu.

2020. aasta riigieelarve seaduse muudatustega korrigeeriti 2019. aasta sügisel koostatud eelarvet.

Eesti Vabariigi ja Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) vahelise CERN-iga ühinemise eelses staadiumis assotsieerunud liikme staatuse andmist käsitleva kokkuleppe ratifitseerimise seadusega saab Eestist CERNI-i assotsieerunud liige. Organisatsiooni eesmärk on tagada Euroopa riikide koostöö puht- ja fundamentaalteaduslike tuumauuringute ning nendega sisuliselt seotud uuringute vallas. Eesti ettevõtjatele võimaldab ühinemine teadmussiiret, eeskätt kõrgtehnoloogia vallas, aga avab ka laiemalt võimalusi osaleda CERNi hangetel. Pärast 2–5-aastast assotsieerunud liikmelisuse perioodi saab Eesti CERNi täisliikmeks.

Euroopa Liidu ja selle liikmesriikide ning Vietnami Sotsialistliku Vabariigi vahelise investeeringute kaitse lepingu ratifitseerimise seadusega soovitakse parandada investeerimistingimusi EL-i ja Vietnami vahel ning tagada Euroopa investoritele investeeringute kaitse.

Head Uudised GoodNews