1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid Norras: Balti riigid ja Põhjamaad peaksid moodustama ühise digiregiooni
President Kaljulaid Norras: Balti riigid ja Põhjamaad peaksid moodustama ühise digiregiooni

President Kaljulaid Norras: Balti riigid ja Põhjamaad peaksid moodustama ühise digiregiooni

Täna Norra Kuningriigis töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid arutas Norra peaministri Erna Solbergiga kohtudes kahe riigi koostööd nii julgeoleku, kliimamuutuste vastase võitluse kui digipöörde vallas ning kutsus üles Baltikumi ja Skandinaavia riike ühist digiregiooni moodustama.

„Üleilmne võitlus kroonviirusega on näidanud kõigile riikidele, kui oluline roll on sellistes suurtes kriisides tehnoloogia arengul. Eesti ja Norra on ühed kõige arenenumad digiriigid ja teerajajad, aga me ambitsioon peaks olema veel suurem – luua Põhja- ja Baltimaade näol ühiselt toimiv digitaalne regioon. See eeldab turvalist ja justkui nähtamatut piiriülest andmete liikumist ja teenuseid ning lubav õigusruum annab võimaluse tehnoloogiaid täiel määral rakendada. Kui kuskil maailmas, siis on see praegu võimalik siin regioonis ning see annaks kogu piirkonnale tohutu majandusliku eelise,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist peaminister Solbergiga.

Riigipea arutas Norra peaministriga ka kahe riigi koostööd julgeolekuvallas ning rahvusvahelistes organisatsioonides nagu NATO ja ÜRO. „Alates jaanuarist on ka Norra ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liige ning meil on ajaloos esimest korda olukord, kus selle maailma olulisima koostööformaadi laua taga on Balti ja Põhjala riik. Teeme juba täna Norraga koostööd, et seal tõhusalt seista konfliktide ennetuse ja lahendamise ning rahvusvahelise õiguse austamise eest,“ sõnas riigipea.

Riigijuhid arutasid lisaks ka kliimamuutustega seonduvat ning Eesti soovi panustada Arktika Nõukogu töösse, mille vaatlejaliikmeks asumise avalduse Eesti 9. novembril esitas. Lisaks peatuti kohtumisel küberjulgeoleku, rahvusvaheliste suhete ja energiapoliitika teemadel.

Norras ühepäevasel töövisiidil viibiv president Kaljulaid kohtus lisaks peaminister Solbergile ka Norra kroonprints Haakoni, välisminister Ine Eriksen Søreide, Norra parlamendi spiikri Tone Wilhelmsen Trøeni ja väliskomisjoni juhi Anniken Huitfeldtiga. Lisaks osales riigipea digiteemalisel arutelul Oslo Metropolitan Ülikoolis ning polaaralade ja keskkonnateemalisel arutelul Fridtjof Nanseni Instituudis.

Riigipea naaseb Eestisse täna õhtul.

Head Uudised GoodNews