1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid osaleb Sofias kolme mere tippkohtumisel
President Kaljulaid osaleb Sofias kolme mere tippkohtumisel

President Kaljulaid osaleb Sofias kolme mere tippkohtumisel

President Kersti Kaljulaid osaleb täna ja homme Sofias toimuval kolme mere tippkohtumisel ja ärifoorumil.

„Koostöö kolme mere algatusse kuuluva 12 riigi vahel on viimastel aastatel muutunud palju hoogsamaks. Me müüme ennast ka investeeringute mõttes esimest korda ühise regioonina, mis veab Euroopa majanduskasvu,“ selgitas riigipea välispoliitika nõunik Lauri Kuusing. „Aina olulisem geopoliitine küsimus on, kes kontrollib riikide toimimise jaoks kriitilise tähtsusega taristut. Näeme kõikjal maailmas demokraatlike ja läbipaistvate investeeringute põrkumist vaid mõjuvõimu suurendamiseks mõeldutega. Ainult koordineeritult tegutsedes saavad demokraatlikud ja vabas turumajanduses tegutsevad riigid seda võitlust võita.“

Täna osaleb riigipea tippkohtumisele eelneval ärifoorumil targale arengule ja majanduskasvule pühendatud presidentide paneelis. Õhtul kohtub president Kaljulaid Amazoni avaliku sektori teenuste asepresidendi Isabella Greogor-Cechowicziga ja osaleb Bulgaaria riigipea Rumen Radevi pidulikul õhtusöögil.

Reedel osaleb president Kaljulaid kolme mere algatuse tippkohtumisel, mis on pühendatud tugevale, ühtsele ja konkurentsivõimelisele Euroopale. Päeva mahuvad ka kohtumised Euroopa Komisjoni asepresidendi Margrethe Vestageri ja Horvaatia peaministri Andrej Plenkovićiga.

Kolme mere algatus toob kokku 12 Euroopa Liidu riiki, mis jäävad Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahele: Austria, Bulgaaria, Eesti, Horvaatia, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi ja Ungari. Olulised partnerid on Euroopa Liit, Ameerika Ühendriigid ja Saksamaa.

Algatus edendab koostööd eelkõige energia-, transpordi- ja digisektori taristute arendamiseks. Koostöö eesmärk on majanduskasv, elanike heaolu ja Euroopa konkurentsivõime kasvatamine, samuti energiajulgeolek ja avatud konkurentsile tuginev energiaturg ning läbi nutikate investeeringute kliimaeesmärkide saavutamine.

Viimati toimus tippkohtumine mullu oktoobris Tallinnas.

Head Uudised GoodNews