1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Kaljulaid Saksamaal: Euroopast võiks saada e-riikide paradiis
President Kaljulaid Saksamaal: Euroopast võiks saada e-riikide paradiis

President Kaljulaid Saksamaal: Euroopast võiks saada e-riikide paradiis

President Kersti Kaljulaid on täna töövisiidil Saksamaal, kus rääkis Kristlik-Sotsiaalse Liidu CSU parlamendirühma aastakonverentsil, et Eesti on võtnud plaani oma digikogemusega sudida nii Saksamaa kui kogu Euroopa avaliku sektori tehnoloogilist arengut.

„Eestis on olemas põlvkond, kes on kasvanud üles teadmata, kus asuvad riigiasutuste kontorid ja inimesed küsivad meilt alatihti, mida Eesti teisiti teeb? Vastame tavaliselt, et ainult üht – meie inimestel on olemas pass digiilma jaoks ja see on meie digitaalne ID. Kuna see teeb elu lihtsamaks nii inimestel kui ettevõtetel, siis näeme, et digipöördest on saanud kasu terve ühiskond,“ selgitas president Kaljulaid.

Nüüd otsib Eesti võimalusi, kuidas oma digiriigi kogemust laiendada tervesse Euroopasse. „Iga iduettevõtte peab ju laienema ja meie start-up Eesti on veenmas teisigi Euroopa riike, et avaliku sektori tehnoloogiate arendamine on ainus viis edasi. Oleme justkui harjunud mõttega, et Euroopa ei ole tehnoloogiliselt väga arenenud, aga see ei ole tõsi. Meil on olemas ühine e-identimise süsteem eIDAS ja arusaamine, et avaliku sektori digiteenuste arendamiseks peab olema ka ühine tehnoloogiline selgroog. Just seetõttu on Euroopal võimalus saada selle sajandi avaliku sektori tehnoloogiate paradiisiks,“ lisas riigipea.

CSU on Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) sõsarpartei ja Saksamaa valitsuskoalitsiooni üks osapooli ja president Kaljulaid oli nende aastakonverentsi aukülaline. Kokkusaamisest võtsid osa ka Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja CDU esimees Annegret Kramp-Karrenbauer.

Head Uudised GoodNews