1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid tähistas Varssavis Poola konstitutsioonipäeva
President Kaljulaid tähistas Varssavis Poola konstitutsioonipäeva

President Kaljulaid tähistas Varssavis Poola konstitutsioonipäeva

President Kersti Kaljulaid osales täna Poola riigipea kutsel koos oma Leedu, Läti ja Ukraina kolleegidega Poola põhiseaduse 230 aastapäeva tähistamisel.

1791. aastal valminud Poola põhiseadus oli meie maailmajao esimene ja maailma teine nüüdisaegne põhiseadus, siis ei tohi midagi võtta iseenesest mõistetavana ja tuleb seista ka nende riikide eest, ütles president Kaljulaid tseremooniale järgnenud arutelul. „Et ka Ukraina, Gruusia ja Lääne-Balkani rahvad saaksid püüelda stabiilsuse poole. Et need, kes soovivad, saaksid meiega Euroopa Liidu rahvaste ühises peres liituda. Kahjuks näeme siinsamas lähedal, Valgevenes, kuidas rahvas võitleb samade asjade eest, millega me Euroopa Liidus oleme ammu harjunud,“ ütles Eesti riigipea. Nii peame tema sõnul väsimatult kaitsma oma õigusi, vabadusi ja seisma kindlalt oma alusväärtuste eest ja näitama solidaarsust.

Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei

President Kaljulaid rõhutas oma kõnes ka seda, et pandeemia on räsinud meie inimestele lubatud ja kätte võidetud vabadusi ja nii on oluline anda kindlus, et vabadused tulevad tagasi. „Euroopa Liit on rahvusriikide liit. Lissaboni leping andis veelgi suurema voli, misläbi EL on üha rohkem rahvusriikide teenistuses. Väikeriigi jaoks tähendab Euroopa Liit suuremat suveräänsust – see anna meile suurema suveräänsuse kui meil üksinda Euroopas kunagi oleks keeruliste küsimuste lahendamisel. Seega sõltub Euroopa Liidu tulevik kõikide praeguste liidrite tahtest kokku leppida ja edasi minna. See on meie kõigi vastutus ja seda vastutust ei ole meil siin ruumis kellelegi delegeerida,“ lisas Eesti riigipea.

Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei

Ametliku tseremoonia käigus kirjutasid kõik riigipead alla ühisdeklaratsioonile, milles toetavad kõigi nende meie piirkonna riikide pingutusi, keda seob meiega ühine ajalooline saatus ning kes nõuavad vapralt oma õiguste austamist, et saada osa vabaduse ning demokraatia hüvedest.

Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei

Konstitutsioonipäeva tähistamisele järgneb Eesti riigipea kahepäevane ametlik visiit Poola. Arvestades Covid-19 mõjusid, on mõlema riigi jaoks järgmistel aastatel olulisel kohal majanduse taastumine, rohe- ja digipööre – need teemad on Vabariigi Presidendi kõneluste keskmes nii Poola presidendi kui ka teiste riigiesindajatega. Lisaks Poola presidendile kohtub Eesti riigipea ka Poola Seimi marssali Elżbieta Witek’i, Poola Senati marssali Tomasz Grodzki’ga ja peaminister Mateusz Morawieckiga, peab Poola riigipeaga avaliku vestluse Poola-Eesti kaubanduskojas rohepöörde teemal, külastab Eesti ettevõtet Inbank ja kõneleb Poola mõttekojas PISM meie regiooni julgeolekuolukorrast.

Eesti suurima kaubanduspartnerina Kesk-Euroopas on Poola Eesti ettevõtetele üha olulisem turg. Nii saadab riigipead visiidil äridelegatsioon, et edendada kahe riigi koostööd ka ettevõtlusvallas.

Head Uudised GoodNews