1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis: Ameerika ja Euroopa võitlevad ühiste väärtuste ja julgeoleku eest
President Karis: Ameerika ja Euroopa võitlevad ühiste väärtuste ja julgeoleku eest

President Karis: Ameerika ja Euroopa võitlevad ühiste väärtuste ja julgeoleku eest

President Alar Karis tõi Eesti NATO Ühingu korraldatud NATO-Euroopa Liidu ümarlaual esile, et Ameerika ja Euroopa seisaksid ühtsena oma väärtuste ja julgeoleku eest. „Ameerika ja Euroopa võitlevad sama asja eest – esiteks meie ühiste väärtuste ja teiseks meie ühise julgeoleku eest,“ ütles Eesti riigipea. „Kahtlen, kas suudame üksinda Euroopa huvide eest seismisel edukamad olla, samuti ei usu ma, et USA saaks ilma Euroopata väga edukas olla.“

Ameerika ja Euroopa võitlevad sama asja eest – esiteks meie ühiste väärtuste ja teiseks meie ühise julgeoleku eest.

Foto: Heikki Avent, Eesti NATO Ühing

Eesti riigipea sõnul teenivad üleskutsed USA ja Euroopa lõhestamiseks Venemaa ja Hiina huve ning meie huvides ei ole rääkida ka Vaikse ookeani piirkonna ja Euroopa julgeoleku väljakutsetega toimetulekust kui üksteist välistavatest püüdlustest.

„Kindlasti kardetakse eurooplaste seas, et USA ümberorienteerumine Aasia ja Vaikse ookeani suunale tähendab paratamatult väiksemat pühendumist Euroopale, kuid USA vägede sõjaline kohalolek Euroopas on pigem suurenenud, kaubavahetus on kõigi aegade kõrgeimal tasemel ning poliitiline dialoog on tugev,“ rääkis president Karis.

Foto: Heikki Avent, Eesti NATO Ühing

Eesti riigipea sõnul on USA roll Euroopa julgeoleku jaoks kriitilisem kui kunagi varem. „USA sõjalist võimekust NATOs, sealhulgas usaldusväärset tuumaheidutust, lihtsalt ei asenda,“ ütles president Karis.

Rääkides Venemaa agressioonisõjast Ukrainas ütles president Karis, et kaalul on palju rohkem kui Ukraina või Ida-Euroopa või Euroopa tulevik. „See on väljakutse kogu Euro-Atlandi julgeolekuarhitektuurile tervikuna, see on püüd katkestada Atlandi-ülene side Ameerika ja Euroopa vahel ning vähendada Ameerika globaalset rolli,“ kõneles president Karis.

President Karis kõneles ka vajadusest suurendada Euroopa riikide sõjalist võimekust ning täita Walesi kaitseinvesteeringute lubadust, mis võeti vastu ligi kümme aastat tagasi kui julgeolekuolukord polnud veel nii kriitiline. „Sellegipoolest usun, et Euroopa saab ja peab olema Ameerikale võrdne partner. Euroopa panus on hädavajalik ja siia lisanduvad Euroopa Liidu ulatuslikud sanktsioonid, mis aitavad Venemaad ohjeldada,“ sõnas president Karis ja viitas, et tänu sanktsioonidele on Venemaa eksport järsult langenud ning Venemaa on kaotamas majandussõda.

Head Uudised GoodNews