1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis: Eesti hindab kõrgelt juba 100 aastat kestnud sõprust Ameerika Ühendriikidega
President Karis: Eesti hindab kõrgelt juba 100 aastat kestnud sõprust Ameerika Ühendriikidega

President Karis: Eesti hindab kõrgelt juba 100 aastat kestnud sõprust Ameerika Ühendriikidega

President Alar Karis rõhutas Eesti ja Ameerika Ühendriikide diplomaatiliste suhete 100. aastapäeval Atlandi-üleste suhete erilisust ja julgeolekukoostöö tähtsust nii Eesti riigi iseseisvumise algusaegadel kui ka praegu, mil Venemaa sõda Ukraina vastu on lõhkunud rahu ja julgeoleku Euroopas.

President Karise sõnul hinnatakse Eestis kõrgelt juba 100 aastat kestnud sõprussuhteid Ameerika Ühendriikidega. „Eesti ja USA suhted on tugevamad kui eales varem. Oleme mõlemad kindlalt pühendunud rahu, julgeoleku ja demokraatlike väärtuste kaitsmisele ning töötame kõrvuti liitlastena maailma tugevaimas julgeolekuliidus – NATO-s. Tugevad Atlandi-ülesed suhted on Eesti ja Euroopa julgeoleku aluseks ning Ameerika Ühendriigid on Euroopa olulisim liitlane,“ lausus president Karis.

Vabariigi President lisas, et Eesti hindab kõrgelt Ameerika Ühendriikide sõjalist toetust, mis on oluline kogu Euroopa julgeoleku tagamiseks. „Eriti praegu, mil kestab Venemaa poolt Euroopa südames alustatud täiemahuline sõda Ukraina vastu. Koos Ameerika Ühendriikidega toetame Ukrainat oma iseseisvuse ja rahva kaitsel,“ lisas ta.

President Alar Karis, Läti president Egils Levits ja Leedu president Gitanas Nausėda saatsid Ameerika Ühendriikide presidendile Joe Bidenile ühise kirja Balti riikide ja Ameerika Ühendriikide diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäeva puhul. Eesti, Läti ja Leedu riigipea rõhutavad kirjas Atlandi-üleste suhete ning USAga koostöö olulisust kolme riigi jaoks seda nii sada aastat tagasi kui ka praegu, mil seistakse ühiselt silmitsi üleilmsete proovikividega.

Balti riikide presidendid märgivad kirjas Ameerika Ühendriikide juhtrolli tähtsust reeglitel põhineva rahvusvahelise korra säilitamiseks ning ka Ukraina abistamisel. Samuti rõhutavad nad vajadust jätkata väsimatult jõupingutusi Venemaa jõhkra tegevuse vastu ning aidata Ukrainal sõda võita. Ka toovad kolm presidenti esile Ameerika Ühendriikide rolli Madridis toimunud NATO tippkohtumisel kollektiivkaitse tugevdamist puudutavate otsuste tegemisel ning nende edasisel elluviimisel. Kolme riigi presidendid väljendavad veel soovi demokraatlike riikide vastupanuvõime tugevdamiseks ning majanduskoostöö tihendamiseks Ameerika Ühendriikidega, kasutades selleks Kolme mere algatuse võimalusi.

  • Täna möödub 100 aastat diplomaatiliste suhete sõlmimisest Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahel. Sel puhul heisati presidendi kantselei ees lipuplatsil Ameerika Ühendriikide lipp. USA tunnustas iseseisvat Eesti Vabariiki de jure 28. juulil 1922. Ka edaspidi on USA olnud alati Eesti iseseisvuse ja Eesti riigi tugev toetaja, sealhulgas neil aastakümnetel, kui Eesti oli Nõukogude okupatsiooni võõrvõimu all.
Head Uudised GoodNews