1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis: Euroopa julgeolekuküsimusi arutab NATO kõigi liitlastega
President Karis: Euroopa julgeolekuküsimusi arutab NATO kõigi liitlastega

President Karis: Euroopa julgeolekuküsimusi arutab NATO kõigi liitlastega

„Eesti seisukoht on selge – Euroopa, sealhulgas Eesti julgeolekuküsimusi arutab NATO üheskoos liitlastega ja seda kinnitati kõigi poolt ka äsja lõppenud kohtumisel,“ lausus president Alar Karis peale Ameerika Ühendriikide presidendi Joe Bideni telefonikõnet NATO Ida-Euroopa liikmete riigipeadega.

Kolmandatel riikidel ei ole otsustusõigust NATO julgeolekulahendite osas ega veto- või sõnaõigust selles, kes tohib või ei tohi NATO-sse kuuluda. „See on vaid NATO liikmesriikide otsus. NATO sõjaline heidutus on küsimus, mille üle otsustavad üksnes NATO liikmesriigid vastavalt julgeolekuolukorrale,“ lausus president Karis.

Riigipea rõhutas, et praegust kriisi saame lahendada läbi olemasolevate suhtluskanalite ja suhtlus Venemaaga peaks toimuma läbi NATO-Venemaa nõukogu. Kõik liitlased peavad ühiselt pingutama, et Venemaa käitumist muuta.

Riigipea sõnul vajab Ukraina piiride lähistel toimuv jätkuvat meie tähelepanu ja Ukraina meie toetust. „Väga oluline on, et NATO liitlaste tähelepanu ei hajuks. Meil on hea meel, et Ameerika Ühendriikide president Biden hoiab maailma fookust Ukrainal, see aitab loodetavasti pingeid maandada. Ukraina peab ise saama otsustada oma tuleviku ja valikute üle,“ lisas Karis.

President Karis osales 9. detsembril Ameerika Ühendriikide presidendi Joe Bideni telefonikõnes NATO Ida-Euroopa liikmetega, kus ta andis omapoolse vaate julgeolekuolukorrale Ukraina piiride lähistel. Bukaresti Üheksa (B9) rühma kuuluvad Rumeenia, Ungari, Bulgaaria, Tšehhi, Poola, Slovakkia, Eesti, Läti ja Leedu.

Foto: ÜRO / Mark Garten

President Karis kohtus ka ÜRO peasekretäri António Guterresega, et arutada peasekretäri raportit „Meie ühine tegevuskava“ ÜRO eesmärkide elluviimiseks, kliimamuutusi ja Eesti keskkonnaandmete algatust (DEAL). Riigipea kutsus ka peasekretär Guterrese järgmisel aastal Eestisse.

„Mul on hea meel, et peasekretär on seadnud oma tuleviku eesmärkideks keskendumise inimõigustele, soolisele võrdõiguslikkusele, noortele, kliimale ja digitaalsele koostööle. See lubab ÜRO-l paremini reageerida üleilmsetele väljakutsetele ja viia ellu kestliku arengu eesmärke,“ lausus riigipea.

Karis kohtus ka Nigeri riigipea Mohamed Bazoumiga, et arutada kahepoolse koostöö jätkamise võimalusi ka väljaspool ÜRO julgeolekunõukogu, eelkõige digivaldkonnas. President Karis kinnitas, et oleme valmis jagama oma kogemusi e-riigi süsteemide arendamisel. Põhjalikumalt keskenduti julgeolekuolukorrale Saheli piirkonnas ja terrorismi vastu võitlemisele.

Head Uudised GoodNews