1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis innustas Albaaniat jätkama Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike reformidega
President Karis innustas Albaaniat jätkama Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike reformidega

President Karis innustas Albaaniat jätkama Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike reformidega

President Alar Karis kinnitas kohtumisel Albaania presidendi Bajram Begaj’ga Eesti jätkuvat toetust Albaaniale eurointegratsiooni teel. Eesti president tunnustas riiki seniste pingutuste eest ning innustas Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike reformidega jätkama.

„Eesti on Euroopa Liidu laienemise tugev toetaja, kuna see loob Euroopa ühistel väärtustel rajaneva stabiilsuse, turvalisuse ja heaolu,“ ütles president Karis. „Eesti toetab Lääne-Balkani riike teel Euroopa Liitu ning on valmis jagama oma kogemusi reformide elluviimisel.“

President Karis rõhutas kohtumisel küberturvalisuse tõstmise tähtust ja tõi esile kahepoolset koostööd selles vallas. Samuti räägiti koostöö süvendamise võimalustest digi- ja majanduse valdkonnas.

Eesti riigipea toonitas kohtumisel Ukraina jätkuva poliitilise ja praktilise toetuse ning ülesehitamise olulisust. „Tahame hoida NATO uksi avatuna uutele liikmetele, sealhulgas Ukrainale, et Euroopas ei oleks enam halle alasid,“ ütles president Karis. Ta rõhutas, et kõik sõjakuritegude toimepanijad peavad saama oma karistuse ning Venemaa okupeeritud aladelt deporteeritud lapsed tuleb oma kodumaale tagasi tuua.

Kohtumisel räägiti ka Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise ettevalmistustest. „Meile on oluline kaitsekulutuste suurendamine ja iga liikmesriigi enda kaitse tugevdamine, et muuta alliansi territooriumil iga tolli kaitsmine reaalsuseks,“ ütles president Karis.

President Karis tunnustas Albaaniat tegevuse eest ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liikmena.

Tegemist on Eesti riigipea esmakordse visiidiga Albaaniasse. Täna asetas ta pärja Albaania rahvuskangelaste kalmistule Tiranas ja lilled Adazis eFP missioonil hukkunud Albaania kaitseväelaste haudadele.

Homme kohtub President Karis Albaania parlamendi esimehe Lindita Nikollaga ja peaministri Edi Ramaga. Kohtumistel on juttu Albaania eurointegratsioonist ning Eesti ja Albaania kahepoolsete suhete tihendamisest eelkõige e-riigi valdkonnas.

Lisaks Tiranas toimuvatele kohtumistele külastas president Karis täna Albaania rahvuskangelase Skanderbegi ajaloolist kindluslinna Krujat. Visiidi käigus külastab ta “tuhande akna linnaks” hüütavat Beratit, kus kohtub linnapeaga. Kohtumisel Tirana Ülikooli tudengitega on arutelu keskmes Eesti digiriigi areng. Koos Albaania riigipeaga külastatakse küberõppust, mida korraldab E-riigi Akadeemia (eGA).

Tagasi Eestisse jõuab president Karis reedel.

Head Uudised GoodNews