1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. President Karis: kutsun kõiki riike üles osalema president Zelenskõi rahuplaanis
President Karis: kutsun kõiki riike üles osalema president Zelenskõi rahuplaanis

President Karis: kutsun kõiki riike üles osalema president Zelenskõi rahuplaanis

„Venemaa tahab Euroopa uuesti jagada mõjusfääridesse ja määrata teiste riikide saatust. Peame nägema Venemaa agressiooni nii nagu see on – koloniaalsõjana, et hävitada ukraina rahvas ja Ukraina iseseisev riik. Kremli alustatud sõda toob iga päev hävingut, purustusi ja süütute elude kustumist. Venemaale ja Valgevenesse on küüditatud vähemalt 20 000 Ukraina last,“ rõhutas president Alar Karis Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi juhitud Krimmi platvormi tippkohtumisel. Ta kinnitas Eesti vankumatut toetust Ukrainale. „See jätkub kuni Ukraina on vaba ja suveräänne Euroopa Liidu ja NATO liige.“

„Julgeolek on jagamatu. Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu on Euroopale eksistentsiaalne probleem. Venemaa jätkab oma sõjalise võimekuse ülesehitamist ning Lääne-, Musta ja Vahemere piirkonnas kohaloleku suurendamist. See ei puuduta ainult Euroopa julgeolekut, vaid sellel on globaalsed tagajärjed ja seepärast vajab probleem ülemaailmset vastust,“ lausus president Karis.

Ta kutsus kõiki riike üles osalema president Zelenskõi kümnepunktilises rahuplaanis ehk „rahu valemis“. „See on konkreetne tee õiglase ja püsiva rahu poole,“ lisas Eesti riigipea.

Kuna Venemaa otsustas peatada oma osaluse ÜRO Musta mere teraviljaalgatuses, on president Karise sõnul ülemaailmne toiduga kindlustatus ohus. „Venemaa hävitab sihipäraselt Ukraina viljahoidlaid ja sadamaid, et blokeerida vilja eksporti. Tuleb hoida avatud kõik alternatiivsed viljaveo marsruudid ja analüüsida ka Balti sadamate kasutamata võimalusi,“ ütles Eesti riigipea.

Samuti kõneles president Karis Saudi Araabia linnas Jiddahis toimunud rahutippkohtumisest, kus osalised toetasid ÜRO põhikirja ning territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse põhimõtete kaitset. „See ühine seisukoht on tugev alus, millele peame rahu rajama,“ ütles Eesti riigipea. Tema sõnul teeb Eesti kõik, et hoida Venemaa agressioonisõda rahvusvahelise üldsuse tähelepanu fookuses, sealhulgas eelseisval ÜRO Peaassamblee kõrgetasemelisel nädalal.

„Eesti jaoks on selge, kuidas see sõda peab lõppema. Sõda ei lõpe ainult lahinguvälja võiduga ega Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamisega. See lõpeb siis, kui agressor ja sõjakurjategijad võetakse vastutusele ning õiglus võidab,“ lausus Vabariigi President.

Head Uudised GoodNews