1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis Riias: Venemaa alustatud sõda näitab teravalt vajadust vabaneda soovimatutest sõltuvustest
President Karis Riias: Venemaa alustatud sõda näitab teravalt vajadust vabaneda soovimatutest sõltuvustest

President Karis Riias: Venemaa alustatud sõda näitab teravalt vajadust vabaneda soovimatutest sõltuvustest

President Alar Karis rõhutas Riias toimuval Kolme mere algatuse tippkohtumisel, et Venemaa jõhker sõda Ukraina vastu on teravalt näidanud vajadust vabaneda soovimatutest sõltuvustest ning usaldusväärsete investeeringutega transpordi-, energia- ja digiühenduste rajamise väärtust. Kolme mere algatuse riikide tippjuhid otsustasid kaasata Ukraina Kolme mere initsiatiivi projektidesse. Riigipea väljendas heameelt, et Ukraina on kutsutud Kolme mere algatuse partneriks.

Rahvusvahelistest taristuinvesteeringutest kõneldes ütles president Karis, et aastane puudujääk ületab maailmas peagi triljon eurot. „See tühimik täidetakse, kuid autoritaarsete ja demokraatlike riikide mõjuvõimu konkurentsi kasvades kerkib ülioluline küsimus, kes selle täidab ja seega taristut kontrollib,“ lausus president Karis.

Kolme mere initsiatiivis osaleva kaheteistkümne riigi ühine huvi on meelitada uusi usaldusväärseid investeeringuid, et arendada ja luua Euroopa idapoolsel põhi-lõuna teljel transpordi-, energia- ja digiühendusi ning taristut. „Kolme mere algatuse investeerimisfond on jätkuvalt suurim edulugu ja meie kõige praktilisem tööriist. Parem ühendatus on ülioluline toidu-, energia- ja majandusjulgeoleku seisukohalt ning on ka sõjalise koostöö alus.“

Läänemere piirkond on president Karise sõnul endiselt vähe ühendatud Aadria ja Musta merega regiooniga. „Parem ühendatus tähendab nii kauba, turistide ja investeeringute liikumist,“ lisas riigipea. „Kolme mere algatuse asjakohasust näitab tõsiasi, et selle vastu on suur huvi mitmete riikide poolt. Peame seda huvi võimalikult hästi ära kasutama, leides viisi, kuidas uusi sarnaselt mõtlevaid riike kõige paremini pikas vaates algatusse kaasata,“ sõnas ta.

Vabariigi President märkis, et tänavu oktoobris toimub Tallinnas digitippkohtumine, mis viib seda tegevust edasi, keskendudes ühendatuse rajamisele usaldusväärsete partnerluste kaudu.

President Karis pidas oluliseks erainvestorite kaasamist Ameerika Ühendriikidest Kolme mere riikide investeeringutesse. „USA strateegiline partnerlus ja otsus eraldada 300 miljonit dollarit Kolme mere investeerimisfondi on väärtuslik panus Atlandi-ülesesse integratsiooni, kaubandusse ja julgeolekusse,“ sõnas Eesti riigipea.

Kolmandik Kolme mere algatuse riikidest piirneb otse Ukrainaga. „Meil tuleks kasutada iga võimalikku viisi, et aidata Ukrainal oma riiki üles ehitada,“ lausus riigipea. „Ukraina ülesehitamine saab olema proovikivi rahvusvahelisele koostööle, kuid see on ka võimalus Kolme mere algatuse kasutamiseks nii palju kui võimalik. Peame andma Ukrainale EL-i kandidaadi staatuse – see aitab kindlasti meelitada rahvusvahelisi ja Atlandi-üleseid investoreid ülesehitustööle kaasata,“ sõnas president Karis.

Kolme mere initsiatiivi järgmist tippkohtumist korraldab ning algatuse riikide koostööd koordineerib Rumeenia.

President Karis kohtus tippkohtumise äärel Saksamaa riigipea Frank-Walter Steinmeieri ning Austria presidendi Alexander van der Belleniga. Kohtumistel räägiti Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse andmisest ning Euroopa julgeolekust.

  • Kolme mere algatuse ärifoorum toob kokku pool tuhat osalejat Aadria mere, Läänemere ja Musta mere piirkonnast ja mujalt. Kolme mere algatuse investeerimisfondi enam kui sajast projektist on osa seotud Ukraina ja Moldovaga. Sellel osalevad Eesti ettevõtjad Greenergy, Digital Nation, Eesti Raudtee, Timbeter, Citic Telecom CPC, Maksimi, Startup Wise Guys Foundation ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajad.
Head Uudised GoodNews