1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis terroristlikust võrgusisust: turvalisust ja rahu tagades peame kaitsma vaba juurdepääsu internetile
President Karis terroristlikust võrgusisust: turvalisust ja rahu tagades peame kaitsma vaba juurdepääsu internetile

President Karis terroristlikust võrgusisust: turvalisust ja rahu tagades peame kaitsma vaba juurdepääsu internetile

President Alar Karis rõhutas New Yorgis ÜRO Peaassamblee avanädala raames toimunud terroristiliku või vägivaldse veebisisu leviku tõkestamise initsiatiivi (Christchurch Call) liidrite arutelul vajadust kaitsta vaba juurdepääsu internetile ning teha koostööd suurte tehnoloogiaettevõtetega võrgusisu radikaliseerumise ohjeldamiseks. „Tume tee vägivalla suunas on kaetud lugematute vastasmõjude ja asjaoludega, mis teevad terrorismivastase võitluse väga keerukaks,“ sõnas president Karis.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis sõnas, et Eesti peab internetile juurdepääsu kindlalt põhiõiguseks ning rõhutas, et terrorismivastases võitluses ei tohi piirata põhivabadusi. „Terrorismivastane regulatsioon ei saa muutuda relvaks, mida autokraatlikud režiimid kasutavad sõnavabaduse mahasurumiseks ja teisitimõtlejate tsenseerimiseks. Meie kohus on tagada turvalisus ja rahu, samas kaitstes vabadusi,“ sõnas president Karis.

„Inimeste heaolu tagamine on esimene kõige olulisem samm, kui soovime vaenulikku äärmuslust vältida. Seejuures on tähtis, et säiliks juurdepääs faktipõhisele teabele, mis aitab infoküllases maailmas navigeerida,“ sõnas Eesti riigipea. Ta tõi esile ka vajadust pöörata tähelepanu eelkõige noortele, kelle üheks peamiseks suhtluskanaliks on internet.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Karis märkis ka algoritmide mõju virtuaalsetele valikutele. „Algoritmid on loodud kõige provokatiivsema sisu levitamiseks ning kahjuks hõlmab see sageli seda, mis peegeldab inimloomuse tumedamaid tahke,“ sõnas president Karis ning pidas tähtsaks taolise kunstliku ja ohtliku infotarbimise viisi peatamist, läbi teadlikkuse tõstmise.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Seetõttu tõi Eesti riigipea esile vajadust leida viise koostööks suurte tehnoloogiaettevõtetega, et edendada jõupingutusi võrgusisu radikaliseerumise ohjeldamiseks. „Koostöö demokraatlike valitsustega on vajalik, et aidata säilitada tervislikku tasakaalu reeglite ja liberaalse turumajanduse vahel, austades inimõigusi,“ sõnas president Karis.

New Yorgis toimunud liidrite arutelust võtsid osa Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, Kanada peaminister Justin Trudeau ning mitmed teised riigijuhid Euroopast ja mujalt maailmast. Samuti osalesid kohtumisel rahvusvaheliste suurettevõtete esindajad nagu näiteks Meta, Microsoft, Mega, Amazon, Twitter ja Google ning paljud teised.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Prantsusmaa ja Uus-Meremaa initsiatiivi (Christchurch Call) eesmärk on riigi ja tehnoloogia sektori koostöö terroristiliku või vägivaldse info leviku tõkestamiseks. See sai alguse pärast 2019. aasta märtsis Uus-Meremaal Christchurchis toimunud terrorirünnakut kahele mošeele, mida ründaja edastas samal ajal veebis reaalajas.

Head Uudised GoodNews